Srijeda, 15 srpnja, 2020

REAKCIJE EU, OHR, SAD I V. BRITANIJE: Šokirani smo i užasnuti četničkim skupom u Višegradu

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije stigle su reakcije na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH, Matt Field na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada, gdje su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

– Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u suvremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje – napisao je Field.

I iz veleposlanstva SAD su reagirali na Twitteru, a poručeno je da je današnje ponašanje neprihvatljivo.

– Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tijekom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost – navedeno je na Twitteru.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemar je također reagirao na Twitteru i naveo da su događaji u Višegradu uznemirujući.

– Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorificiraju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije – napisao je Wigemark.

U poruci OHR-a na Twitteru istaknuto je kako nadležne institucije to trebaju istražiti i poduzeti odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje.

Današnji događaji u Višegradu nemaju mjesta u BiH društvu, pomirenje je jedini put u budućnost, naveli su iz OHR-a.

šef misije OSSE-a je reagirao ja okupljanje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu.

Bruce Berton je ocijenio da dokle god postoje ovakvi slučajevi, bh. društvo ne može naprijed. On je pozvao i vlasti BiH da reagiraju.

“BiH društvo ne može naprijed dokle god ima onih koji samo gledaju u prošlost, glorificiraju ksenofobiju, rasizam i pokušavaju revidirati historiju. Ovakvom ponašanju nema mjesta u modernom, demokratskom društvu. Vlasti moraju istražiti ovo”, poruka je Brucea Bertona./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NEPRAVDA: Austrijska Crkva grubo odgovorila, neće ni razmotriti pismo Hrvatskih biskupa
>>> ISILOVA DŽIHADISTICA: Osvetit ćemo se, bit će krvi do koljena
>>> Ivaniševićeva bivša Tatjana Dragović jedva se nosi s velikom tragedijom koja ju je zadesila
>>> HRVATU UPALA SJEKIRA U MED: Ima odličnog šefa, pazite što je dobio za vjernost firmi – BMW i luskuzni sat
Komentari

Komentari