Srijeda, 27 svibnja, 2020

Ratni zločini u Prijedoru: Bivšem pričuvnom policajcu RS-a 11 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio na 11 godina zatvora Miću Jurišića, bivšeg pripadnika pričuvnog sastava policije Republike Srpske, zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima na početku rata u BiH na području Prijedora.

“Vijeće je ocijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja kaznenog djela za koje je osuđen”, rekla je predsjedateljica sudskog vijeća Suda BiH Minka Kreho objašnjavajući presudu.

Bivši pripadnik pričuvnog sastava policije u Prijedoru osuđen je na temelju pet potvrđenih točaka optužnice koja uključuju progone, ubojstva, pokušaje ubojstva i nečovječno postupanje.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo. Tužiteljstvo BiH teretilo ih je da su osobno sudjelovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima općine Prijedor, što uključuje ubojstva 12 civila bošnjačke nacionalnosti, silovanje jedne žene, odvođenje osam civila bošnjačke nacionalnosti u logore Keraterm, Trnoplje, Omarska i Manjača, zastrašivanje, tjelesno zlostavljanje i nehumano postupanje.

Komentari

Komentari