EPA/LAURENT GILLIERON

RAT S VIRUSIMA! Njemačka se već sprema za novu pandemiju, puni skladišta zalihama

Podijeli

NJEMAČKA savezna vlada namjerava uspostaviti 19 skladišta sa zaštitnom opremom, maskama i aparatima. Time želi biti spremnija za buduće pandemije. Stručnjaci upozoravaju da se mora paziti na kvalitetu proizvoda, piše Deutsche Welle.

Ne bi se smjelo ponovo dospjeti u tešku situaciju sa zaštitnom opremom, smatra savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU). Proljetos, kad je postalo jasno da se Njemačka mora pripremiti za velik broj infekcija i intenzivnog liječenja, najednom se ispostavilo da nedostaje zaštitnih maski, zaštitne opreme i respiratora: u liječničkim ordinacijama, u bolnicama, u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba. Nekoliko tjedana se i najobičnije zaštitne maske za jednokratnu uporabu moglo, ako uopće, dobiti samo preko interneta i to po paprenim cijenama. Onda se savezna vlada uključila u nabavu zaštitnih maski i donijela odluku o poticajima za domaće proizvođače. Nakon nekog vremena je potražnja bila zadovoljena. Ipak, savezna vlada želi da ubuduće načelno bude spremnija za takve izazove, prenosi Index.hr.

Zato je savezna vlada ovoga tjedna donijela odluku da će do kraja iduće godine biti uspostavljene državne zalihe. Najprije će biti uskladištene već kupljene maske. Zatim će zalihe biti nadopunjene domaćom proizvodnjom. Zalihe bi trebale biti dovoljne za mjesec dana.

“U slučaju nužde ćemo tako pomagati onima koji rade u bolnicama, domovima za starije i nemoćne i liječničkim ordinacijama. Dobra zdravstvena skrb ne bi trebala propasti zbog nedostatka nekog materijala”, kaže ministar Spahn.

Razmišljanja stara 19 godina

Odluka o stvaranju “nacionalnih zaliha za zdravstvenu zaštitu” donesena je već u lipnju. Ali dosad se na tom polju nije puno učinilo, kako pokazuje vladin odgovor na upit Zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu:

“Razmatranja o vrsti i obujmu materijala koje treba imati na zalihama u budućnosti još traju, još su otvorena pitanja o troškovima, načinu upravljanja i nabavi”, rečeno je lapidarno u vladinom odgovoru prije nekoliko dana.

Stručnjakinja Zelenih mjerodavna za zaštitu od zaraza Kordula Schulz-Asche načelno, istina, pozdravlja tu inicijativu. Ali ona podsjeća koliko dugo se već načelno vode prijepori o stvaranju takvih zaliha za slučaj nužde: naime, od početka tisućljeća, od pojave pandemije SARS-a.

“Od tada je prošlo 19 godina, dakle krajnje je vrijeme da se ti planovi konačno ostvare”, izjavila je Kordula Schulz-Asche za DW.

“Skladišta su upravo puna, zato je ministru zdravstva sad jako lako donijeti odluku o stvaranju strateških zaliha”.

Sad je važno, kaže Schulz-Asche, da se vodi računa prije svega o kvaliteti. Moraju biti određeni parametri za koju vrstu opasnosti ili zdravstvenih rizika su ti materijali prikladni.

“Trenutno se nalazimo u korona-pandemiji. Ali štite li maske i od drugih virusa, recimo, ebole? Ili je stvaranje zaliha prikladno samo za upotrebu za vrijeme gripe ili korona-pandemije? Još se ne može vidjeti jasan koncept iza planova ministra Spahna”, kaže Kordula Schulz-Asche.

“Nisu sve maske prikladne za skladištenje”

Kvalitetu materijala koji trebaju biti skladišteni važnom smatraju i stručnjaci liječničke organizacije “Marburger Bund”. Glasnogovornik Hans-Jörg Freese u razgovoru za DW kaže da nisu sve maske prikladne za dugoročno skladištenje. “Odavno znamo da kod tih velikih količina nisu sve zaštitne maske stvarno prikladne za zaštitu od virusne infekcije.” Postoje specijalne maske za obrtnike koje prije svega štite od sitne prašine, ali jako slabu djelotvornost su pokazale kod zaštite od virusnih infekcija. I Freese smatra da je nužno stvaranje zaliha. “Bolje kasno nego nikad. Plan stvaranja zaliha je već odavno morao postojati. Proljetos smo vidjeli što se događa ako čovjek nije dobro pripremljen.”

19 skladišta po cijeloj zemlji

Sad je plan ipak konkretiziran. Na 19 mjesta raspoređenih po cijeloj zemlji trebala bi biti uspostavljena skladišta, u mjestima kao što su Hamburg, Dortmund, Halle ili Augsburg. Savezne državne zalihe bi trebale biti korištene tek kad ustanove kao bolnice, liječničke ordinacije ili domovi za starije i nemoćne osobe ne budu mogle same zadovoljiti svoje potrebe.

U vladinom planu se u vezi s time kaže: “U medicinskim ustanovama i saveznim pokrajinama i dalje treba stvarati vlastite zalihe. Korištenje saveznih državnih zaliha predstavlja rješenje za krajnju nuždu.” Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Komentari

Najnovije