Srijeda, 28 listopada, 2020

Raste broj trovanja: Namjerno inhaliraju ili piju dezinficijense

Znanstvenice na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada primijetile su porast slučajeva trovanja uzrokovanih dezinfekcijskim sredstvima te su napravile istraživanje na tu temu.

Centar za kontrolu otrovanja je služba Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada gdje zdravstveni djelatnici i građani mogu tijekom 24 sata dobiti savjete što učiniti u slučaju otrovanja bilo kojim otrovom, primjerice lijekovima ili sredstvima za čišćenje. Svakog dana na njihov telefon 01/ 2348 342 nazove oko desetak građana tražeći pomoć, pišu 24sata.

– Na godinu je to oko 2500 poziva, no od početka pandemije smo primijetili trend povećanog broja poziva povezanih sa sredstvima za dezinfekciju. Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se 21 na 41 na slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost antisepticima za ruke povećala se oko devet puta, s pet na 46 slučajeva. Velika skupina poziva odnosi se na djecu predškolske dobi koja su zabunom došla do takvih sredstava te ih konzumirala, njih čak 70 posto. Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve otrovanja bili su hipoklorit i glutaraldehid, a antiseptika etanol i izopropilni alkohol – navodi dr. sc. Željka Babić, mag.pharm. koja je istraživanje provela s kolegicama prim. dr. sc. Jelenom Macan, dr. med. i mr. sc. Rajkom Turk, mag. pharm.

– Djeca predškolske dobi su znatiželjna i vole istraživati što lako vodi do otrovanja ako im se na dohvat ruke ostavi sredstvo za dezinfekciju ruku. Na sreću, većina djece samo poliže ili popije tek gutljaj takvog sredstva. Antiseptici za ruke najčešće sadrže alkohol etanol koji u manjim dozama može izazvati mučninu ili nadražaj sluznice probavnog sustava uz povraćanje i proljev, no većinom prođu bez ikakvih simptoma. Puno je veći problem sistemsko trovanje etanolom ako je riječ o većim količinama, a tada su posljedice za dječji organizam iznimno opasne, upozorila je ona savjetujući roditeljima da sve kemikalije, uključujući i sredstva za dezinfekciju te antiseptike, valja držati izvan dohvata djece, pišu 24sata.

Komentari

Komentari