Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

RASKOL među sindikatima: Ribićev ne ide na referendum, Stipićev ide

Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata Preporod, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao je Željko Stipić. Taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojemu je na čelu Vilim Ribić, neće provesti referendum. Evo kako to ovaj sindikalist objašnjava:

“Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

“Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao”, pojašnjava.

Jadni oni koje može ugroziti izjašnjavanje

No, rekosmo, u barem jednom velikom sindikatu, sindikatu Preporod, s tim se ne slažu.

“Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.

Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata.

Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u Sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo”, kazao je za Dubrovački vjesnik Antun Vidak iz sindikata Preporod.

Komentari

Komentari