Srijeda, 3 lipnja, 2020

Raščišćavanje u uredima kineske novinske agencije nakon nasilnih prosvjeda u Hongu Kongu

Čistači su u nedjelju skupljali razbijeno staklo u hongkonškom uredu kineske državne novinske agencije Xinhue, jedne od zgrada koje su stradale dan ranije u nasilnim prosvjedima u kojima su aktivisti bacali molotovljeve koktele i palili stanice podzemne željeznice.

Više od 200 osoba uhićeno je u jednom od najnasilnijih dana prosvjeda u proteklih nekoliko tjedana.

Prosvjedi koji su započeli prije pet mjeseci ne posustaju i prosvjednici su bijesni zbog kineskog miješanja u slobode u Hong Kongu zajamčene u okviru predaje te bivše britanske kolonije matici zemlji 1997. Službena Kina te optužbe odbacuje kao neutemeljene.

Prosvjednici su ranije uništavali zgrade koje pripadaju tvrtkama sa sjedištem u drugim dijelovima Kine ili one koje se doživljavaju kao sklone Pekingu a napad na urede službene novinske agencije doživljavaju se kao dosad najveća provokacija upućena Pekingu.

Prosvjednici su u srpnju grafitima išarali kineski ured za veze, glavni simbol kineskog suvereniteta u Hong Kongu.

Xinhua je osudila napad  “barbarskih nasilnika” koji su razbili vrata i sustave sigurnosti te bacali bombe s bojom i palili predvorje agencije.

“Ponašanje maskiranih pobunjenika još jednom pokazuje da je u ovom trenutku zaustavljanje nasilja i uspostava reda u Hong Kongu najvažnija i hitna zadaća”, napisao je glasnogovrnik Xinhue na Facebooku.

Za nedjelju nisu planirani veliki prosvjedi iako su neke skupine pozvale na prosvjedne šetnje u nekoliko četvrti tijekom posljiepodneva.

Policija je prosvjede tisuća ljudi u subotu poslijepodne razbila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima a tijekom noći uhitila je više od 200 osoba.

 

 

(Hina)fah

Komentari

Komentari