Utorak, 4 kolovoza, 2020

PUTIN SE SPREMA ZA NAPAD? Amerikanci upozoravaju: ‘Ako budemo napadnuti, vjerujte – nećemo se uopće suzdržavati’

Rusija kaže da se u tom području pod zaštitom američke vojske, već nalaze militanti. Dužnosnici tvrde da bi vojna baza koalicije protiv Islamske države predvođena SAD-om u Al Tanf mogla biti napadnuta, javlja Express

Rusija je poslala dva ozbiljna upozorenja SAD-u ovog tjedna, tvrdeći da se sprema napasti područje gdje deseci američkih trupa se trenutačno nalaze, otkrili su dužnosnici američke obrane. Rusija kaže da se u tom području pod zaštitom američke vojske, već nalaze militanti. Dužnosnici tvrde da bi vojna baza koalicije protiv Islamske države predvođena SAD-om u Al Tanf mogla biti napadnuta.

Vojna baza Al-Tanf koja se nalazi 24 kilometara zapadno od istoimenog graničnog prijelaza između Sirije i Iraka u guberniji Homs. Zahvaljujući smještaju, baza se sastoji od strateških točaka za SAD, ali Iran i Rusija se također natječu za utjecaju u tom području, javlja Express.

Jedan dužnosnik američke obrane rekao je za CNN: “Mi smo ih apsolutno savjetovali da se drže podalje od Al Tanf. Ali ako treba, spremni smo na odgovor.”

“SAD ne traži borbu sa sirijskom vladom ili bilo kojom grupom koja bi joj mogla pružiti podršku. Međutim, ako budemo napadnuti, SAD se neće uzdržavati od korištenja potrebne i proporcionalne sile u obrani američkih, koalicijskih ili partnerskih snaga.”

Dužnosnici nisu otkrili kako je Kremlj poslao svoja upozorenja Washingtonu, ali su istaknuli da su ministar obrane James Mattis i general Joseph Dunford, predsjedajući Zajedničkih načelnika stožera svjestan prijetnje, javlja Express.

Posljednja velika enklava pobunjenika

Vjeruje se da bi napad predvođen Rusima protiv “militanata” mogao doći od jednog od njihovih zrakoplova ili ratnih brodova u Mediteranu. Prema izvorima bliskim Kremlju, jedinica za specijalne operacije, koja se sastoji od deset ratnih brodova i dvije podmornice, prošlog tjedna nalazila se blizu obale Sirije.

Američki dužnosnici kažu da nisu u proteklih nekoliko dana detektirali ruske kopnene snage. Upozorenja dolaze usred rastuće zabrinutosti da se sirijski predsjednik Bashar al-Assad navodno priprema napad u fazama, kako bi povratila sirijsku pokrajinu Idlib, uz pomoć svojih najbližih saveznika, Rusije i Irana.

Idlib i područja koja ga okružuju su posljednja velike enklave po nadzorom pobunjenika protiv Assada, javlja Express.

Uz napad u fazama koji se priprema na tu pokrajinu, postoji zabrinutost da bi Rusija mogla iskoristiti napad kako bi provela druge napadačke operacije, poput onog na vojnu bazu Al Tanf.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio sirijskog predsjednika Assada i svoje saveznike Iran i Siriju, kako bi pokretanje “bezobzirni napad” na pokrajinu Idlib moglo rezultirati stotinama tisuća poginulih, javlja Express..

SAD ZAPRIJETIO: ‘Upotrijebi li sirijski režim ponovno kemijsko oružje, brzo ćemo uzvratiti’

Crvena linija za SAD

Američki predsjednik napisao je na Twitteru: “Predsjednik Bašar al-Asad od Sirije ne bi smio bezobzirno napadati pokrajinu Idlib. “Rusi i Iranci mogli bi napraviti ozbiljnu humanitarnu pogrešku budu li sudjelovali u toj potencijalnoj ljudskoj tragediji.”

“Stotine tisuća ljudi mogli bi biti ubijeni. Nemojte to dopustiti!” Poruka se smatra crvenom linijom, s prijedlozima da bi se Predsjednik mogao osvetiti zbog bilo kakvog napada na provinciju, javlja Express./HMS/

Komentari

Komentari