Četvrtak, 3 prosinca, 2020

Pupovac odgovorio hoće li doći na obilježavanje Oluje u Knin

MILORADA PUPOVCA, koalicijskog partnera u vladi, novinari su danas pitali hoće li sudjelovati na obilježavanju Oluje ove godine u Kninu.

“Pustite nas da razmislimo o tome što sve ti pozivi znače za nas, što sve ti pozivi znače za naše društvo. Što bi oni donijeli i što bi se trebalo napraviti da donesu nešto što će biti značajno. Ne samo za dan obilježavanja Oluje, nego za odnose između Hrvata i Srba i za odnose u Hrvatskoj”, odgovorio je, prenosi HRT.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović je, gostujući u Točki na tjedan N1, rekao da bi mu bilo drago da se pripadnici SDSS-a pojave u Kninu i da bi volio da dođu.

Jučer je iz Ureda predsjednika potvrđeno da će u Kninu u sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odlikovati 9 ratnih vojnih zapovjednika te promaknuti 6 aktivnih časnika.

Odličja će dobiti Đuro Dečak, Miljenko Crnjac, Marijan Mareković, Luka Đanko, Nojko Marinović, Vinko Vrbanac, Rahim Ademi, ali i bivši ministri obrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović.

S tim odličjima će se zaokružiti cijela priča oko odlikovanja ratnih zapovjednika iz Oluje, kažu u Uredu predsjednika.

Obilježavanje 5. kolovoza bit će na trgu u Kninu

Obilježavanje 5. kolovoza se koordinira s vladom. Počet će ujutro s budnicom i dolascima. Zbog epidemioloških mjera sve će se odvijati na trgu, a ne na kninskoj tvrđavi.

Govore će održati Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predstavnik braniteljskih udruga, a to bi ove godine, kako doznajemo, trebao biti Ante Gotovina.

Dizanje zastave, prelet aviona i čitanje imena poginulih odvijat će se na kninskoj tvrđavi, ali samo uz prisustvo kamere javne televizije, dok će sve to državni i vojni vrh te uzvanici moći promatrati s trga na velikom videozidu. Održat će se i misa te koncert na tvrđavi uz prijenos na javnoj televiziji. Zoran Milanović održat će govor i dan ranije na svečanom prijemu.

HOS nije u službenom protokolu

U Uredu predsjednika ne očekuju incidente, a ako i bude zvižduka kao nekad Zoranu Milanoviću, on će svoj govor održati do kraja.

Ne očekuju ni situaciju sličnu onoj u Okučanima s pripadnicima HOS-a jer njihovi predstavnici nisu dio služenog protokola.

Predsjednik ne planira odlazak u Grubore.

Zbog situacije s koronavirusom bit će puno manje uzvanika pa će se Oluja obilježiti u skladu s epidemiološkim uvjetima.

Izvor Index.hr

Komentari

Komentari