Nedjelja, 20 rujna, 2020

PUPOVAC: “Očekujem da se riješe civilizacijska pitanja poput zabrane ZDS, upotrebe jezika…”

Za mjesto potpredsjednika Vlade Boris Milošević imao je podršku cijelog kluba zastupnika nacionalnih manjina, ne samo SDSS-a, kao i drugih partnera liberalnoga krila koalicije, kazao je čelnik SDSS-a gostujući u Newsroomu N1 televizije.

Milorad Pupovac istaknuo da je Milošević dobar  u dva mandata bio pomoćnik ministra uprave, poznaje funkcioniranje državnih institucija, kao i pravni okvir ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Pupovac kaže da on osobno tu funkciju nije prihvatio jer je davno odlučio da će se se politički angažirati samo na saborski angažman, a osim toga, radi i kao profesor na fakultetu. “Potrebno je pružiti priliku mlađim ljudima, koji ne nose politički teret koji ja nosim sa sobom, moja zadaća nije da otežam vladi nego da joj olakšam. Boris Milošević to može činiti bolje i s manje opterećenja nego što bih to činio ja”, rekao je.

Čelnik SDSS-a rekao je kako žele osloboditi društvo od nepotrebnoga grča, kako bi prevladavala tolerancija “te da se usmjerimo i vidimo koje je to zajedničko dobro koje nam svima treba biti cilj. Tu smo napravili dogovor s Plenkovićem i ovo uopće nije utješna pozicija. Bit će i izvršnih funkcija, od državnih tajnika do ravnatelja”, rekao je, objasnivši kako su to razine koje manjinama omogućuju veću operativnost.

“Stvaramo okvir da se manjine gledaju kao ravnopravan, sastavni dio društva, kao sugrađani koji trebaju imati ista prava”, govori Pupovac, iako je nejasno bi li onda i njihovi zastupnici trebali biti birani ravnopravno kao i svi drugi.

“Vlada ne bi smjela biti pod rafalnom paljbom zbog toga što je podržavaju pripadnici nacionalnih manjina. Ako hoćemo postići nešto, postignuće treba imati prostora da se razvija”, poručio je.

Pupovac očekuje da se riješe civilizacijska pitanja koja se nisu riješila protekle četiri godine, poput pitanja pozdrava ZDS, pozdrava koji civilizacijski ne pripadaju. “Tu postoji čitav niz drugih pitanja u sferi jezika, medija… Posebno je važna tolerancija…”, rekao je.

Nema ambicija, kaže, biti predsjednik Hrvatskog sabora. “Želim biti zastupnik koji može biti predsjednik nekog odbora ili radnog tijela, kao što sam već bio”, govori.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠOK SPOZNAJA: Znate li zašto pečene piliće u trgovinama plaćate manje?
>>> Virus nije oslabio, ali način prijenosa je drugačiji: ‘Ovi ljudi trebaju izbjegavati veća događanja’
>>> JANŠA: “Ubojice iz Srebrenice su mislili da će proći kao oni koji su ubijali 45., da ih nitko nikad neće pitati za to”
>>> MILOŠEVIĆ U VARIVODAMA: “50 dana nakon Oluje ubijalo se Srbe, država nije kaznila ratne zločine”, U VUKOVARU: “kažnjavanje ratnih zločina ne može biti uvjet za ćirilicu”
Komentari

Komentari