Petak, 3 srpnja, 2020

PUPOVAC: Mi u institucijama srpske zajednice danima raspravljamo o kaznenoj odgovornosti Penave

Milorad Pupovac u razgovoru za tjednik Express kaže da nositelji politike koja upravlja gradonačelnikom Vukovara dolaze iz obavještajnih i policijskih krugova…

Predsjednik SDSS-a i zastupnik Milorad Pupovac stava je da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava marioneta politike koja od 2012. želi Hrvatsku vratiti u tamnu političku prošlost. Tvrdi da premijer, predsjednica i ostali ne smiju od toga okretati glavu i kalkulirati, prenose 24sata.

Policija i DORH bave se Ivanom Penavom i snimkom dječaka koji nije ustao na hrvatsku himnu, koju je objavio. Je li vam to dovoljno ili Andrej Plenković treba reći gradonačelniku Penavi da je dosta. Koji su njegovi motivi?

Mi u institucijama srpske zajednice danima raspravljamo o aspektima kaznene odgovornosti i kršenjima zakona gradonačelnika Vukovara, posebno u slučaju prava djece, narušavanja međunacionalnih odnosa, osporavanja prava manjina i nastojanja da se politička stranka etiketira, kako on kaže, kao puzajući agresor. Što će učiniti DORH i policija, to je na njima. Kao saborski zastupnik ne mogu utjecati na institucije, mogu ih potaknuti i biti im na raspolaganju, ako to od mene traže. Što se tiče motiva koji vode gradonačelnika Penavu, nisam siguran da su to samo njegovi motivi.

Čiji su to motivi?

Mislim da je on marioneta jednog tipa politike koja od 2012. želi Hrvatsku vratiti u tamnu političku prošlost.

Možete li imenovati nositelje te politike?

Oni dolaze iz dijela političkih stranaka, uključujući HDZ, ali i dijela braniteljske populacije, obavještajnih i policijskih krugova te crkvenih grupacija. Nažalost.

Treba li Andrej Plenković tražiti odgovornost tih skupina i političku odgovornost Penave?

Potrebno je zaštititi Ustav ove zemlje jer ove grupacije žele narušiti temeljne ustavne vrijednosti. Žele narušiti vrijednosti mira, političkog pluralizma, nacionalne ravnopravnosti i elementarne vrijednosti građanskog društva. To predstavlja ozbiljan problem. Svatko, pa i premijer, predsjednica, predsjednik Sabora i svi akteri političkog života trebali bi biti svjesni te činjenice.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ANTE REBIĆ TOTALNI JE HIT U NJEMAČKOJ: Eintracht ga prijavio policiji zbog ‘ubojstva’
>>> KOLINDA IZNENADILA IZJAVOM: O djeci koja u Vukovaru ne ustaju na himnu: “Državu se ne mora voljeti”
>>> CARDIFF IZNENADIO ODLUKOM NAKON NESTANKA EMILIANA SALE: Ovakav potez zbilja nitko nije očekivao
>>> NAJVAŽNIJA EUROPSKA RIJEKA PRESUŠUJE, TVRTKE U PANICI ZBOG ONOG ŠTO DOLAZI: ‘Zastrašujuće je gledati kako se ovo mijenja’
Komentari

Komentari