Subota, 30 svibnja, 2020

Pupovac iza grba s prvim bijelim poljem održao presicu: “Neću se ispričati za usporedbu RH s NDH”

“Ispriku ne tražim, niti bih vam je dao” – tako se ukratko, u stilu Josipa Broza, da sažeti današnji govor Milorada Pupovca pred saborskom govornicom označenom grbom sa – zanimljivo – bijelim prvim poljem.

On je govorio o aktualnoj političkoj situaciji te rekao da će nastaviti “razgovore s koalicijskim partnerima”. Najavio je da će Predsjedništvo SDSS-a raspravljati o koalicijskim partnerima i o razgovorima s premijerom, te da je na članovima da odluče o nastavku koalicije.

“Ne vjerujem da ćete navečer znati odgovor, znat ćete ga tek nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima”, rekao je Pupovac na pitanje o tome izlazi li iz koalicije.

“Zahvaljujem na strpljenju koje ste imali. Izrazito poštujem vaš interes i cijenimo strpljenje koje ste iskazali unatoč našem smanjenju komunikacije u protekla dva tjedna”, kazao je Pupovac.

“Od 23. kolovoza, kada smo održali konferenciju, do danas mnoge je zasmetala moja briga o povećanju mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Ni nakon dva tjedna od toga reakcije se ne stišavaju. Veoma sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige manje. Današnja Hrvatska ne bi smjela imati nikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Zato pozivam sve one koji su reagirali na moralnom osjećaju da uklonimo ustaška slova na našim fasadama. Pozivam da odore s ustaškim simbolima ‘Za dom spremni’ sankcioniramo. Pozivam da prestanemo biti slijepi i gluhi na poruke ‘Ubi Srbina'”, rekao je i dodao da “njegove poruke nikad neće biti manipulativne”, što je posve suprotno dojmu političkih promatrača.

“Nitko od mene ne mora tražiti da ne uspoređujem Hrvatsku s NDH jer ja znam razliku. Ja tu razliku živim i zbog nje tri decenije djelujem u Hrvatskoj”, kazao je. “Ono što sam spreman jest da surađujem s akterima i da od Hrvatske stvorimo zemlju mira za svakoga, zemlju tolerancije”, dodao je. “Bilo je raznih zahtjeva, neki su bili podobni za diskusiju. A sada, što se tiče isprike… I ja i moja stranka u ovoj zemlji bili smo nazivani raznim imenima koja ne označavaju ono što ja jesam. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikada neću tražiti ispriku”, kazao je.

Komentari

Komentari