Utorak, 7 srpnja, 2020

PUPOVAC DIGAO PANIKU: Za minoran slučaj prisilio čak i Vladu RH da osudi govor mržnje

Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti, priopćeno je u utorak iz Vlade RH

U tijeku je i postupanje nadležnih institucija, stoji u Vladinom priopćenju.

Ranije danas 22-godišnji Ivan Đakić priveden je na obavijesni razgovor u prostore Policijske uprave Virovitičko-podravske zbog govora mržnje na društvenim mrežama.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru poslijepodne je priopćilo da je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

”Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida”, objavio je ŽDO na svojim internetskim stranicama.

Ivan Đakić (22), sin HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića na svome privatnom Facebook profilu jučer je postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. “Svim prijateljima Srbićima sretan Božić”, napisao je uz fotografiju.

Sve to dolazi nakon što je Pupovac digao pravu ”paniku”

‘Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora. Moram ovo javno reći – više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u… Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima’, rekao je Milorad Pupovac.

Kazao je da su jučer na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. ‘Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati ne osuđuju ih. Naprotiv, iz stranaka ima onih koji ohrabruju ovakve poruke. Uključujući stranku s kojom smo mi koalicijski partneri’, dodao je.

‘Unatoč porukama državnog vrha, unatoč prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima Pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu’, rekao je Milorad Pupovac, prenosi N1.

Na sve to kao ”šlag na tortu” dolazi i prijetnja povlačenjem podrške vladi nakon čega se mobiliziraju sve institucije i ponovno kao i u slučaju napada na Pupovca, institucije ekspresno u rekordnom roku reagiraju. U ovoj državi očito je najvažnije držati Pupovca mirnim.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HOĆE LI BITI SANKCIJA? Novinar prozvao Šprajca – Jučer je osramotio novinarsku profesiju i struku
>>> BOLESNA IDEJA: Prolaznik uočio čudnu stvar na prozoru studentskog doma, ubrzo su raskrinkana dvojica perverznjaka
>>> TISUĆE LJUDI PLAKALO Ivo Gregurević zadnji puta u svojoj kući
Komentari

Komentari