Pixabay

Pulmolog Srića opisuje kako izgledaju ključni dani borbe s koronavirusom

Podijeli

Saša Srića, pulmolog s Jordanovca koji je odnedavno raspoređen u covid bolnicu KB Dubrava, upozorio je da situacija nije stabilna već alarmantna. Bolnica se puni pacijentima i iako se veći dio pacijenata oporavi i otpusti na kućno liječenje, zdravstveni timovi su zabrinuti zbog svakodnevnog sve većeg priljeva srednje teških i teških slučajeva. Srića smatra da se odgovornost najviše krije u preblagim mjerama.

“Bolest je bizarnog tijeka i to zaista zna biti toliko teško da se pacijenti bore za svaki udah i te kliničke slike znaju biti jako ružne. Radim u respiratornom centru u kojem radimo s velikim brojem ljudi po nekoliko sati, a pacijenti su na granici srednje teške i teške kliničke slike i samo je pitanje kad će potreba za kisikom preko maske doći do progresije i kad će osoba završiti na respiratoru.

Osim što ispitujemo kapacitete, još veći problem je ljudstvo. Daju se nadljudski napori, ali svakodnevno kolege zbog objektivne situacije završavaju u izolaciji i svaki dan je problem kako će se složiti tim. To su teške okolnosti”, izjavio je Srića, piše N1.

Srića objašnjava da se dio pacijenta kod kojih ne očekuju smrtni ishod, počinje oporavljati, a kod manjeg postotka neočekivano dolazi do nagle smrti koja može biti uzrokovana komplikacijom, najčešće plućnom embolijom.

“Iako ih zaštićujemo lijekovima, dio pacijenata zbog bizarnosti virusa zna završiti neočekivano naglom smrću”, rekao je Srića.

Dobar dio pacijenata se lijepo oporavi, dodaje, no ključni su peti, a onda 10. i 14. dan. Čak i oni koje otpuste na kućnu njegu često još dio vremena osjećaju nedostatak snage i daha. S pacijentima se razgovara svakodnevno, a najčešće pitaju za očekivanja, kad će se poboljšati situacija.

“Uplašeni su i zabrinuti za svoje zdravlje. Posjete nisu dozvoljene pa razgovaramo i s njihovim obiteljima svakodnevno. Uplašeni su i brinu, pogotovo jer sami osjete simptome – kratkoću daha, teže disanje. Kod njih pokušavamo svakako izbjeći respirator”, zaključio je Srića.

 

Komentari

Najnovije