FaH
U Zagrebu je u tijeku redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 56. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Pulijća. Na početku zasjedanja Puljić je otklonio sumnje koje su se javile proteklih dana o tome što Crkva misli o Istanbulskoj konvenciji

Nadbiskup Puljić na početku zasjedanja govorio je o šaptačima zmija koji se služe emocijama da porobe ljude

‘U ovogodišnjoj svojoj korizmenoj poruci papa Franjo je upozorio kako su vjernici često u ‘velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put’. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik ‘šaptačima zmija’ koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Uz te ‘šaptače’ papa govori i o lažnim prorcima koje naziva ‘šarlatanima’ jer ‘nude brza i jednostavna rješenja a u svojoj obmani igraju na kartu ljudske ispraznice i taštine’, pa prodaju rog za svijeću. Poput ‘otca laži’ (Iv8,44), koji oduvijek prikazuje kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga papa poziva Kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve, kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka.

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom’, dodaje Puljić, a javlja N1.

Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio, npr., pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali i sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer, taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. ‘Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog i ženskog potpuno se ostvaruje ljudskost’, piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik, Papa u miru, Benedikt XVI napisao je da ‘gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca’. Jer, ‘ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji’ (2012.).

Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju…’, naveo je Puljić.

Podsjetimo, on je prošlog četvrtka opovrgnuo medijske napise da je došlo do ‘zaokreta Crkve’ u vezi ratifikacije Istanbulske konvencije, istaknuvši kako se ne radi ni o kakvom zaokretu već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički.

Puljić u priopćenju pojašnjava svoju izjavu Hrvatskom katoličkom radiju, koju su pojedini mediji ocijenili kao zaokret Crkve prema pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, te ističe da je u pogledu interpretativne izjave Vlade u dobroj vjeri pozdravio namjeru premijera Andreja Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU-a, HBK i dr. na ratifikaciju Istanbulske konvencije.

 

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!