Srijeda, 3 lipnja, 2020

PROVOKACIJE: Bivši slovenski diplomat s udrugom planira “ekskurziju” Piranskim zaljevom

Nekadašnji slovenski diplomat Milan Balažic početkom idućeg mjeseca kani organizirati “ekskurziju novim morskim granicama s Hrvatskom” u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, kako bi provjerio primjenjuje li se na terenu presuda o morskom razgraničenju koju je krajem lipnja donio arbitražni sud, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Balažic je izjavio da će se “ekskurzija” na vodi održati 2. rujna i trajati nekoliko sati te da poziva sve zainteresirane građane da pogledaju područje kontakta slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem koje su Sloveniji svojom presudom dodijelili arbitri.

“Očekujem da će plovidba proteći mirno i bez incidenata. Želimo provjeriti vrijedi li presuda arbitražnog suda i na terenu”, kazao je Balažic za STA.

Dodao je kako poziv upućuje u ime svog “Pokreta nova budućnost”, nove građanske inicijative koja javnosti u Sloveniji dosad nije bila poznata.

“Na ekskurziju zaljevom pozivamo i predstavnike udruga i organizacije civilnog društva, predstavnike stranaka i njihove lidere”, kazao je Balažic, dodavši da su pozvani i parlamentarni zastupnici, ministri u vladi premijera Cerara i sam Cerar, ali i predsjednik države Borut Pahor te svi kandidati koji će se natjecati za predsjednički položaj na  izborima koji se održavaju 22. listopada.

“Želimo konačno doznati gdje se nalazi granica koju je odredio arbitražni sud, kuda sve mogu ploviti slovenski brodovi i do koje nas pozicije na moru štiti slovenska policija”, kazao je za STA Balažic, pojašnjavajući smisao svoje provokativne akcije.

Dodatno je to pojasnio kao pokušaj pritiska na slovensku vladu  i premijera.

Od njih želi doznati kako namjeravaju implementirati arbitražni sporazum i zašto su pomorskoj policiji, kako tvrdi, dali upute da u zaljevu ne prelazi crtu sredine, iako je arbitražni sud Sloveniji dodijelio više od dvije trećine zaljeva.

“Kako od Hrvatske možemo očekivati da će poštovati arbitražnu presudu ako je ne primjenjuje ni naša vlada nego obmanjuje javnost, a policiju ne šalje preko crte sredine?”, zapitao se Balažic, a prenosi STA.

Balažic je nedavno izdao knjigu “Diplomatski rat za granicu” u kojoj je  opisao je stanje duhova na slovenskoj političkoj pozornici u vrijeme kad je Slovenija zbog graničnog prijepora blokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom. Tada je bio diplomat i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova tadašnjeg ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara. (Hina)

Komentari

Komentari