Utorak, 27 listopada, 2020

PROVJERITE, MOŽDA STE NA UDARU: Otkrili što uzrokuje teži oblik korona virusa

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunosnog sustava na zarazu

Manjak određene vrste imunih stanica kod starijih osoba, koje su ključne za borbu protiv stranih tijela, mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina na covid-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo potaknu imunosni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imuni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Zato su stariji ljudi ugroženiji

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunosnog sustava, a posebno jači odgovor T stanica na koronavirus.

 

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunosnog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Veći rizik za teži oblik bolesti

Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje “neiskusnih” T stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunosnog sustava što povećava izglede za teži oblik covida-19, poručuju znanstvenici. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NIŠTA OD PROGŠALENJA STEPINCA SVETIM: Srpska pravoslavna crkva izvela nevjerojatan manevar
>>> SLIJEDI LI HRVATSKOJ NOVI SCENARIJ? Uvodi se novi tip lockdowna, evo kako će izgledati…
>>> HOĆE NAS DOTIĆI: Upravo objavili: Evo po kojem tečaju će se kuna mijenjati za euro…
>>> PEOVIĆ U SABORU: “TUĐMAN JE RATNI ZLOČINAC!” A JUČER JE BRANILA TITA I PETOKRAKU!
Komentari

Komentari