Srijeda, 3 lipnja, 2020

Prosvjed stotina tisuća Grčkih nacionalista – nema kompromis oko imena Makedonije

Stotine tisuća Grka prosvjedovale su u Solunu, prijestolnici grčke Makedonije. Protive se riječi Makedonija u budućem nazivu nekadašnje jugoslavenske republike, usprkos naporima Atene i Skoplja da diplomatskim putem riješe taj spor.

Među prosvjednicima velika većina su pripadnici suverenističkih skupina, kao i krajnje desne stranke Zlatna zora, poneki svećenici, ali i izaslanstva iz dijaspore.

Postoji samo jedna Makedonija i ona je u Grčkoj, to ime je grčko, mi smo Grci i Makedonija je naša domovima – tvrde tako sjeverni susjedi korištenjem imena grčke pokrajine Makedonije, te polažu pravo i na grčki teritorij.

Brinu ih, stoga, pojačani diplomatski napori Atene i Skoplja, da se uz posredovanje UN-a, u idućih pola godine napokon usuglase oko imena. Rješenje 26 godina starog spora Makedoniji bi širom otvorilo vrata prema euroatlanskim integracijama, prenosi hrt

Makedoniju je pod tim imenom do sad priznalo nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju. Uz Grčku, većina europskih država službeno je naziva Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom.

Komentari

Komentari