Utorak, 27 listopada, 2020

PROSVJED OBITELJI ISIL-OVACA U SARAJEVU: “Otišli su trbuhom za kruhom, tamo ih sad pljačkaju ih i zlostavljaju”

U izbjegličkim kampovima u Siriji još uvijek je oko stotinu državljana Bosne i Hercegovine, a ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić potvrdio je u četvrtak kako će oni biti vraćeni u zemlju podrijetla.

Cikotić je ovo najavio nakon što se u Sarajevu sastao s nekima od članova obitelji bosanskohercegovačkih državljana koji su ranije otišli u Siriju kako bi se tamo pridružili radikalnim islamistima, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Prije sastanka članovi obitelji prosvjedovali su pred sjedištem parlamenta BiH kako bi podsjetili na ranije zahtjeve da država pomogne u rješavanju statusa njihovih srodnika koji žive u iznimno teškim uvjetima.

Djeca, unuci i snahe onih koji su danas prosvjedovali u Sarajevu se nalaze u dva sirijska kampa “Al-Hol” i “Al-Roj”.Oni su se u Siriji zatekli tijekom poraza tzv. Islamske države, a prema dostupnim podacima sada je tamo najmanje 70-ero djece te 29 žena.

Ljudi koji žive u tim kampovima svjedoče lošim uvjetima, a kada imaju rijetku priliku čuti se sa svojim obiteljima iz BiH kažu kako im je ogromna želja vratiti se u domovinu. Radi se o ISIL-ovcima koje su zarobili Kurdi.

Fatimi Galijašević iz Velike Kladuše je kćerka u Siriju otišla 2014. godine s mužem koji je vraćen i osuđen na tri i po godine zatvora zbog ratovanja na strani Islamske države. Ona je ostala tamo, gdje čeka zimu i veliku neizvjesnost da li će i ovu uspjeti preživjeti.

“Vratili su djecu iz Njemačke, neka vrate i našu djecu. Oni su otišli tamo isto iz nekih razloga, ne znamo iz kojih, otišli trbuhom za kruhom iz ove države. Ona meni kaže da bi voljela samo doći pod ovo nebo i jedanput da stane pod ovo sunce”, priča Fatima Galijašević. “Tražim da se vrati jer su tamo jako loši uvjeti. Pljačkaju ih i zlostavljaju”, rekla je Galijašević.

“Ministarstvo sigurnosti BiH sukladno svojim ovlastima čini sve da se što prije osiguraju svi nužni uvjeti za povratak i prihvat državljana BiH iz Sirije, posebno žena i djece”, kazao je Cikotić.

Repatrijacija državljana BiH zarobljenih u Siriji i Iraku započela je u prosincu 2019. u suradnji s vlastima SAD-a i tada je u zemlju, uz sedam muškaraca koji su procesuirani, vraćeno i šest žena te 11-ero djece, no cijelu je operaciju zaustavila pandemija koronavirusa.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SLIJEDI LI HRVATSKOJ NOVI SCENARIJ? Uvodi se novi tip lockdowna, evo kako će izgledati…
>>> PEOVIĆ U SABORU: “TUĐMAN JE RATNI ZLOČINAC!” A JUČER JE BRANILA TITA I PETOKRAKU!
>>> OTAC POGINULOG BRANITELJA POSLAO PORUKU BARBIRU I SVIMA KOJI VELIČAJU PETOKRAKU: “Ako je vaš stric poginuo pod petokrakom, moj sin je poginuo od nje”
>>> MAMIĆ: SPREMAN SAM VRATITI SE U HRVATSKU, IMAM SAMO JEDAN UVJET…
Komentari

Komentari