Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Proslava Oluje u Glini: misno slavlje predvodi biskup Košić, navečer koncert M. P. Thompsona

Diljem Hrvatske slavi se obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja kojom su nakon 5 godina rata hrvatska vojska i policija oslobodile okupirani hrvatski teritorij na kojem su pobunjeni Srbi uspostavili tzv. Republiku Srpsku Krajinu i time osigurale konačnu pobjedu u Domovinskom ratu.

Među brojnim gradovima i mjestima, bogat program pripremljen je u Glini.

Priključite se programu

Na sam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja u Glini će se u 18.30 održati polaganje vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja (Ulica Tomislava Roma). Nakon toga, u 19 sati u crkvi sv. Ivana Nepomuka (Ulica 2. gardijske brigade Gromovi) slavit će se sveta misa koju će predvoditi sisački biskup msgr. Vlado Košić.

Biskup Košić za Dan domovinske zahvalnosti predvodi misna slavlja u Kravarskom i Glini

U 21 sat započet će koncert Marka Perkovića Thompsona.

Ostale detalje o programu pročitajte na stranicama grada Gline.

Grad u kojemu su nemiri započeli već 1990. nakon 5 godina okupacije oslobođen je u Oluji

U Glini su predratni nemiri započeli već u ljeto 1990. kada su pobunjeni Srbi izvršili napad na policijsku postaju. Ubrzo se u sukob uključila i JNA, tada još uvijek ne otvoreno na strani pobunjenih Srba, hineći posrednika u smirivanju sukoba, dok je u stvarnosti onemogućila hrvatsku policija da uspostavi red.

Već u ljeto 1991. započeli su prvi veći oružani napadi JNA i pobunjenih Srba te je Glina uskoro okupirana. Hrvati iz Gline i Hrvate iz najbliže glinske okolice većinom su prognani, a mnogi su odvedeni u logore.

Nakon pet godina okupacije, Glina je konačno oslobođena u operaciji Oluja. Hrvatska vojska, napredujući od rijeke Kupe, u grad Glinu ušla je 6. kolovoza 1995. uvečer.

Komentari

Komentari