Utorak, 21 siječnja, 2020

Proslava Dana državnosti u Splitu: Potrebno nam je zajedništvo kao 90-ih

Dan državnosti u Splitu je obilježen svečanošću koju su u Staroj gradskoj vijećnici zajedno organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Grda Split, a govornici su naglasili kako nam je sada potrebno zajedništvo kakvo je postojalo 90-ih godina prošlog stoljeća te su istaknuli važnosti hrvatskih branitelja u stvaranju države.

“Hrvatski branitelji su temelj ovog datuma”, rekao je župan Boban.
Po njegovim riječima u hrvatskom društvu postoji problem što smo “bombardirani negativnim vijestima”.
“Bombardiraju nas samo negativnim vijestima i negativnim informacijama koje dobiju prostor, a svi uspjesi koji se događaju ostaju u sjeni”, kazao je Boban. U tom je kontekstu dodao kako svugdje u svijetu postoje politička razmišljanja “od krajnje lijevog do krajnje desnog spektra, ali svima u svijetu je jedinstveno da ljube svoju himnu, svoju zastavu i svoju domovinu”.
“To je onaj segment koji u našem narodu nedostaje, to je segment za koji hrvatski branitelji nisu dali svoje živote i gdje su oni očekivali da ćemo biti svi zajedno, te da ćemo jedni drugima prigovarati u gospodarstvu, političkim društvenim ili sportskim aktivnostima, ali kad je u pitanju domovina, himna, zastava i ljubav prema domovini – nema prigovora, tu smo svi jedno. Kada to postignemo u hrvatskom narodu onda će svaka žrtva data u Domovinskom ratu biti ponosna što je svoj život dala za Domovinu”, poručio Boban.

Splitsko-dalmatinski župan nada se da će doći vrijeme da će hrvatska himna, zastava i Domovina biti “svetinja svakom stanovniku svoje države.”
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je zajedništvo “temelj svega pa tako i domoljublja.”
“Potrebno je promovirati vrijednosti domoljublja, iste one vrijednosti koje su izravno i sa svojom žrtvom unijeli u ovu zemlju naši branitelji”, rekao je Krstulović Opara.
Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske Petroslav Sapunar je istaknuo kako je Dan državnosti jedan od najvažnijih datum hrvatske povijesti.
“Moramo biti ponosni što pripadamo generaciji koja je svjedočila stvaranju hrvatske države i koja novim naraštajima duguje opstanak u stabilnom i demokratskom okruženju”, rekao je Sapunar.
Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić je rekao kako su hrvatski branitelji ugradili sebe “u temelje današnje Hrvatske, a ti su temelji tako čvrsti da se više nikad ne mogu srušiti”.

U povodu Dan državnosti ispred splitske Stare gradske vijećnice podignuta je državna zastava, te je položen lovorov vijenac na bočnoj strani vijećnice. Vijenci su položen i na Središnjem križu i Groblju branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju “Lovrinac”, a  cvijeće je položeno na spomenik u Parku branitelj ispred zgrade gradska uprave.
Županijske, gradske i općinske vlasti diljem Hrvatske obilježile se danas Dan državnosti odajući počast poginulima za Domovinu. Hina

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!