Nedjelja, 25 listopada, 2020

PROPAST ŠVEDSKOG MODELA: Nakon jučerašnjih 185, danas opet 172 mrtva

U Švedskoj su u posljednja 24 sata od komplikacija uzrokovanih koronavirusom umrle 172 osobe, a dodatno se zarazile 682. Time je broj zabilježenih slučajeva covida-19 u Švedskoj narastao na 16.004, a broj umrlih na 1937. Očekuje se da će sutra broj umrlih prijeći 2.000.

Ovo je već drugi dan zaredom da u toj zemlji raste broj novozaraženih. Prekjučer su bila 392 nova slučaja, a jučer 563. Jučer je također bio rekordni dan po broju umrlih, dok je taj broj danas tek neznatno niži.

Relativno mala Švedska, sa svojih 10 milijuna stanovnika, je tako postala jedna od najteže pogođenih zemalja, uz osmu na svijetu stopu smrtnosti od korona virusa, no i dalje ne odustaju od svog pristupa baziranog na svjesnom žrtvovanju starih i bolesnih. Švedska ima vrlo malo bolničkih kreveta i respiratora, te je nedavno objavila da starije od 80 godina te one s kroničnim bolestima neće niti liječiti.

Iako su druge zemlje koje nisu uvele stroge mjere na meti kritika tiska, Švedska je ostala takvih kritika pošteđena. Ne samo to, već švedski vodeći epidemiolog rado kritizira zemlje poput Hrvatske koje su uvele stroge mjere, tvrdeći da ne vode nigdje. Naime, epidemiolog Anders Tegnell iz švedske javnozdravstvene agencije je znanstvenom časopisu Nature objasnio svoje mjere ovako:

“Pokušavamo zadržati krivulju rasta bolesti, u suprotnom bi naš cijeli zdravstveni sustav mogao kolabirati. Ovo nije bolest koju je moguće zaustaviti, barem ne prije nego što razvijemo učinkovito cjepivo. Moramo pronaći dugoročno rješenje. Mi stvari radimo drugačije. Švedski zakoni o zaraznim bolestima baziraju se na dobrovoljnoj osnovi i individualnoj odgovornosti. Građani imaju odgovornost ne širiti zarazu. To je osnova s koje smo krenuli, jer prema postojećim zakonima nemamo osnove zatvarati gradove. Karantena se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja” – rekao je.

Tegnell objašnjava kako dugotrajne karantene, po njegovom mišljenju, povijesno gledano nemaju nikakve rezultate.

“Zatvaranje granica je smiješno jer je COVID-19 u svakoj europskoj zemlji. Važnije je nadzirati kretanje unutar Švedske. Kao društvo, radije smo odabrali kontinuirano podsjećati ljude da se pridržavaju zaštitnih mjera. Potpuno zatvaranje bilo bi kontraproduktivno”, dodao je.

Na pitanje da li smatra da je švedski pristup uspješan, oprezno je odgovorio.

“To je vrlo teško znati. Prerano je za to. Svaka zemlja treba postići “imunitet krda” na ovaj ili onaj način, a mi ćemo do njega stići drugačijim putem. Ima dosta signala koji pokazuju da možemo razmišljati o imunitetu krda, pogotovo zato što je na globalnoj razini zabilježeno iznimno malo ponovnih slučajeva zaraze. No, koliko će dugo trajati imunitet krda, to ne možemo znati”.

Recentna su istraživanja međutim potvrdila da je u zemljama gdje su provedena samo do 3 posto građana razvilo antitijela, dok je za “imunitet krda” potrebno da ih bude oko 70 posto.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KAKO JE NIJE SRAM?! Severina tražila i dobila 3.250 kuna pomoći od države jer su joj pali prihodi!!!
>>> DOBRE VIJESTI ZA PUŠAČE: Među oboljelima od korone ih gotovo nema!
>>> PREDSJEDNIK UD HOS-A: “Popio sam 4 tablete za smirenje, imam PTSP, ali ovo je pakao. Prijatelji mi umiru s 50, treba li nama ovo?”
Komentari

Komentari