Utorak, 7 srpnja, 2020

Propali smo? Najavili turiste od 1. lipnja, a sad stiže katastrofalna vijest…

Pad prihoda, što se ugostitelja tiče, procjenjuje se od 65 do 80 posto, a riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Lijepa naša ovisi i zato je bitka za svakog gosta već krenula

Iako su vlasnici hotela i apartmana pripremili sve kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, dakle zaštitnu opremu i dezinficijense, gosti ne rezerviraju smještaj. Koliko je situacija alarmantna, svjedoči činjenica da su se paškoj agenciji koja iznajmljuje stotinu apartmana javili tek jedni gosti iz Francuske. Vlasnici klubova na Zrću već su se spremni za najcrnji scenarij koji znači posve propalu sezonu.

Pad prihoda, što se ugostitelja tiče procjenjuje se od 65 do 80 posto, a riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Lijepa naša ovisi i zato je bitka za svakog gosta već krenula. U Novalji, popularnoj party destinaciji koja na Zrću okuplja na tisuće mladih željnih zabave, sve je tiho i pusto.

“Da ovaj razgovor vodimo na isti dan prije godinu dana, Novalja bi bila puno veselija i puno življa i svega bi bilo, otvoreni kafići, restorani, sve bi bilo već u pogonu”, kaže iznajmljivač Miljenko Dabo za RTL dok ugostitelj Boris Šuljić dodaje: “U ovom trenutku mi bismo bili puni, hotel i restoran bili bi popunjeni.”

Sve su uložili u apartmane

Kao i u svakom drugom turističkom mjestu, Covid-19 je napravio svoje. Miljenko Dabo, poput mnogih drugih privatnih iznajmljivača obnovio je apartmane i u njih uložio sve što ima.

“Komplet sve novo, sve novo. Od keramike, kupaonice, namještaja u sobama, televizija, sve je novo, parkete smo lakirali nanovo. Sve što smo imali smo potrošili. I sada ćemo vidjeti, što Bog da”, rekao je za RTL iznajmljivač Dabo.

Već u ožujku trebali su stići prvi gosti, a srpanj i kolovoz bili su gotovo do kraja popunjeni. Premda se pripremaju za sezonu, ugostitelji iz Novalje ne znaju što mogu očekivati. Dabo govori kako je prije koronavirusa bilo sjajno te da nisu imali nikakvih problema i da su bili zadovoljni. Govori da su imali puno rezervacija, a sada samo dvije i to jednu u srpnju i drugu u kolovozu. Najbrojniji gosti su mu Talijani, no oni se čuvaju i još uvijek nikamo ne izlaze. Kazali su Dabi da će mu se kasnije javiti kada vide kakva će biti situacija.

Ostalo je tek dva posto rezervacija

Vlasnica turističke agencije Margita Matas potvrđuje da je situacija loša. Ona vodi oko sto apartmana te sama ima hostel.

“Situacija je dosta loša trenutačno. Bila je odlična, nekih 20-ak posto smo bili jači nego lani. To smo gledali u veljači, na isti datum lani smo bili 20 posto bolji. Imali smo više od tisuću rezervacija, s tim da je sada od tih tisuću ostalo dva posto. Do početka ožujka je 60 posto kreveta bilo bukirano. Pričala sam s ljudima, molila ih da obnove apartmane, da privučemo što više gostiju jer konkurencija je ogromna. Novalja ima strašnu konkurenciju s apartmanima, vilama, hotelima. Iznajmljivači su se stvarno potrudili. Uredili, investirali”, rekla je Matas.

Moraju se prilagoditi

No, moraju se prilagoditi uvjetima pa su nabavili zaštitnu opremu. Isto je učinio i Boris Šuljić, vlasnik luksuznog hotela, restorana i vinarije Boškinac te kluba Kalypso na Zrću.

“Očekivanja su vrlo realistično na bazi negdje 30, 35 posto od prošlogodišnjeg nekakvog biznisa. Na bazi rada hotela, restorana i vinarije. Jedan drugi segment posla koji je ovisan o party turizmu, on će biti jedan ili nula posto. Sredinom svibnja otvorio sam restoran i hotel, a za Zrće se nadam da ću otvoriti barem kao kafić. Moramo čuvati mentalnu kondiciju i imidž. U tom svemu ne potonuti u dešperatnost i posustati jer mi prodajemo sreću. Mi prodajemo doživljaj, zadovoljstvo, iskustvo. Zbog toga ne smijemo upasti u bed i isporučivati nevolju, mi moramo isporučivati nadu”, rekao je Šuljić za RTL.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MILANOVIĆ JE TO OPET NAPRAVIO: Ponovio glupost koja je zgrozila javnost
>>> ZAR SVE ISPOČETKA!? Stiže drugi val – Ovaj broj zaraženih nije bio od 5. travnja! Opet uvode mjere…?
>>> PUPOVAC: “IZBACILI SMO ŠATORAŠE IZ HDZ-A, DANAS TO VIŠE NIJE USTAŠOFILNA STRANKA”
>>> Partizanski baletani (ipak) neće biti sankcionirani!?
>>> PLENKOVIĆEVA DEMOKRACIJA: Kovač i Brkić defnitivno OTPISANI, ali vraća se GABRIJELA ŽALAC!
Komentari

Komentari