Srijeda, 21 listopada, 2020

Propali projekt sa Slovencima: “Hitna pomoć” za Hrvate samo radnim danom od 7 do 14, ali morate zadovoljiti još jedan uvjet!!!

Liječenje hitnih pacijenata iz zapadne Istre u bolnici u slovenskoj Izoli i dalje je pod upitnikom. Radilo se o pilot projektu kojim bi se hitne pacijente liječilo u najbližoj bolnici koja je s one strane šengenske granice.

Do Rijeke i Pule pacijenti iz tih dijelova Istre mogu se prevesti u sat vremena ili više, a do Izole u 20-ak minuta. Taj je projekt godišnje trebao spasiti 50 do 70 života. Projekt, nazvan Emergency EuroRegion, pokrenula je Opća bolnica Izola, modeno i dobro opremljena ustanova, u koju su pacijenti iz sjeverne Istre odlazili na liječenje i prije više desetljeća, u vrijeme Jugoslavije. Liječenje hrvatskih državljana u Sloveniji plaća HZZO.

No kako je vidljivo iz odgovara Vlade na zastupničko pitanje SDP-ova saborskog zastupnika Željka Jovanovića, postoje značajna ograničenja u provedbi tog pilot-projekta, piše Glas Istre.

Kako se navodi u odgovoru premijera Andreja Plenkovića, Ministarstvo zdravstva kao glavne nedostatke projekta “Cjeloviti pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području” smatra ograničeno radno vrijeme bolnice u Izoli za primanje hitnih pacijenata građana Republike Hrvatske – koji se primaju samo radnim danom od 7 do 14 sati – te postavljanje dobne granice od 70 godina starosti kod dijagnoze cerebrovaskularnog inzulta odnosno moždanog udara.

Dakle, ako doživite moždani udar a u trećoj te životnoj dobi – ne računajte na hitnu pomoć! A problem su i cijene…

 

Neravnopravnost

Upozorava se kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kao nacionalni osiguravatelj u postupku analize zahtjeva postavio pitanje moguće neravnopravnosti među pacijentima s obzirom na spomenuto vremensko ograničenje u kojem će usluga hitnog zbrinjavanja biti dostupna, odnosno pitanje nemogućnosti Opće bolnice Izola da osigura dostupnost odgovarajućeg liječenja kroz 24 sata. Ukazano je i da projektom nije uređen prijevoz pacijenata građana Republike Hrvatske u zdravstvenu ustanovu više razine te da nije definiran protokol za državljane trećih zemalja.

Na sastancima u lipnju predstavnici HZZO zamolili su za pojašnjenja na koje se osobe projekt odnosi – na građane/državljane Republike Hrvatske ili na sve osobe koje se zateknu na tom području – te pojašnjenje vezano uz mogućnost pružanja zdravstvene zaštite osiguranim osobama u Općoj bolnici Izola izvan radnog vremena. Postavljeno je i pitanje cijena zdravstvenih usluga i obveze sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima sukladno slovenskim pravnim propisima. Uvidom u cjenik Opće bolnice Izola utvrđeno je da se, u usporedbi s cijenama sukladno hrvatskim propisima, radi o znatno višim cijenama zdravstvenih usluga.

Problem s turistima

S obzirom kako se radi o turističkom području, HZZO je upozorio i na problem pružanja zdravstvene zaštite osiguranim osobama drugih država članica Europske unije, kao i ugovornih država, za koji je potrebno dogovoriti postupak obračuna troškova zdravstvene zaštite te uključiti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Potrebno je s problemom upoznati i Europsku komisiju, s obzirom na to da se radi o korištenju zdravstvene zaštite na način koji nije reguliran Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Postojeći pilot-projekt ne rješava te probleme, pa je još u lipnju na sastanku zaključno zatraženo od predstavnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije da dopune prijedlog projekta i dostave ga Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te HZZO-u – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje.

Komentari

Komentari