Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Pronašli staro židovsko blago u podrumu, mjesecima pokušavaju odgonetnuti tajnu

DREVNO blago traži svog vlasnika: otkriće tisuća zlatnih i srebrnih kovanica u podrumu starog židovskog geta u Mađarskoj mjesecima je prava zagonetka za povjesničare.

Prizor je dostojan pravog romana – radnja se događa u veljači u podrumu kuće u Keszthelyju, gradiću na obali Balatona.

“Polako smo iskopali oko pet staklenih posuda, brižljivo zatvorenih, i jedna je pokazala nevjerojatan prikaz, kao u bajci: tisuće kovanica”, prepričavaju stanovnici kuće s blagom.

Željeli su ostati anonimni, ali su svoje otkriće ispričali u pismu poslanom AFP-u. Sveukupno su otkrili 2800 kovanica, iz vremena antike do 20. stoljeća.

“Nadamo se da će se jednog dana blago vratiti onima kojima i pripada”, napisali su u pismu.

U međuvremenu, blago je dano na brigu lokalnom muzeju, gdje će biti izloženo do kraja ljeta, u nadi da će pobuditi sjećanja i svjedočanstva među stanovnicima Keszthelyja.

“Radi se o kolekciji neprocjenjive vrijednosti, jedinstvene u svojoj raznolikosti i količini. Može nam pomoći da proširimo naše znanje o holokaustu”, kazao je povjesničar i direktor muzeja Balint Havasi.

Povijest blaga, objašnjava Havasi, usko je povezana s turbulentnim razdobljima mađarske povijesti: kolekcija je bila sakrivena u kući koja je nekada bila unutar geta u kojem su od svibnja 1944. bili zatočeni tamošnji Židovi.

Novčiće su zasigurno sakrili židovski vlasnici prije nego su započele deportacije Židova u logore, uvjeren je Havasi.

Polovica kovanica iskovana je u rimskom razdoblju, a druga polovica su kovanice iz cijelog svijeta, iz Francuske prije i poslije revolucije 1789., carske Rusije, ali i Južne Amerike, Afrike, Azije i britanske Indije, objašnjava arheolog i numizmatičar Ferenc Redo.

Ugravirani nakit pronađen u staklenkama mogao bi povjesničarima pomoći u identifikaciji vlasnika i kolekcionara i trenutno misle da bi se moglo raditi o jednoj poljskoj obitelji, židovskim trgovcima koji su u taj grad došli prije rata.

Gotovo svi Židovi iz tog gradića, u kojem su predstavljali 15 posto stanovništva, skončali su u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Od 829 deportiranih samo je preživjelo njih 64. Sada u Keszthelyiju živi tek 10 Židova.

U nacističkim logorima je pogubljeno oko 600.000 mađarskih Židova. Od tog broja, u samo dva mjeseca njih 450.000 je deportirano u Auschwitz uz pomoć mađarskih milicija.

Ukoliko se ne javi nitko tko bi položio pravo na to blago, pripast će mađarskoj državi.

Izvor: Index.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ISPLIVALA SPORNA FOTOGRAFIJA NOVE MINISTRICE: Pogledajte što je radila u mlađim danima
>>> NEMAN NA JADRANSKOJ BOVI: Pojavilo se nešto do čega definitivno ne bismo željeli doplivati
>>> SRBI BJESNE! Lokalno stanovništvo žestoko se protivi novom riješenju
>>> Čemu služe one točkice na vjetrobranskom staklu? Jako su važne
Komentari

Komentari