Srijeda, 27 svibnja, 2020

PROMOVIRANA MONOGRAFIJA O HKD NAPREDAK SARAJEVO Topić: Napredak je za mene realizacija vjere i teoligije

Tijekom današnjega dana u Napretkovu neboderu u Zagrebu predstavljena je Monografija urednika prof. dr. Franje Topića i dr. Hrvoja Šapine naslova “Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015. Monografiju su predstavili akademik Mislav Ježić, književnik Miljenko Jergović te urednici izdanja doktori znanosti Topić i Šapina. Prema riječima priređivača knjiga je nastala na osnovu podataka iz Napretkovih evidencija, godišnjaka i drugih izdanja. Na sustavan način formirana je baza podataka koja sadrži sve relevatne informacije o 7 482 događaja organizirana od strane Napretka. Knjiga se sastoji iz 564 stranice a i grafički je jako dobro opremljena. Posebno bogatstvo predstavlja više od 500 fotografija koje su većinom autorsko djelo fotografa Zvonka Aždajića. Predgovor je napisao nadbiskup vrhbosanski uzoriti Vinko kardinal Puljić a recenzenti su prof. dr. Savo Stupar i dr. sc. Marijo Pejić.

Prema riječima urednika ovog monumentalnog djela ono zbraja razna događanja i projekte, kako bi budućim generaciama sačuvlao pamćenje ali i poticaj da HKD Napredak uporno ostvaruje svoju svrhu, radi čega je i bio osnovan i zbog čega je i obnovljen.

Procjenjuje se kako HKD Napredak ima više od 20 tisuća članova u 65 podružnica i tri povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Pri Napretku djeluje 11 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih zborova i 33 različite dramske, likovne, glazbene, humanitarne, studentske i sportske sekcije.

Poznavatelji rada HKD Napredak kažu da posebnu notu radu ovog društva daje njegov predsjednik mons. Franjo Topić, svećenik Vrhbosanske Nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu te veliki broj društveno-kulturnih djelatnika uključenih u rad ovoga društva. Profesor Topić je uložio cijelo svoje biće u rad Napretka te kaže da su njih dvoje, profesor Topić i Napredak, srasli kao prst i nokat:

– Napredak je za mene realizacija moje vjere i teologije, kaže profesor Topić.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari