Utorak, 29 rujna, 2020

Projugoslavenska “Inicijativa mladih”: “Priznanje se ne smije zvati po Tuđmanu jer je on zločinac”

Inicijativa mladih za ljudska prava u petak je oštro osudila prijedlog o uvođenju Velereda predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, ustvrdivši da Hrvatskoj ne treba odlikovanje koje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata.

Inicijativa mladih priopćila je kako najoštrije osuđuje prijedlog Ministarstva uprave za izmjenu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske u sklopu kojeg se ustanovljuje novo visoko državno odlikovanje.

Istaknuli su kako je nedopustivo da u bilo kojoj državi koja poštuje ljudska prava, njeguje vladavinu prava i utemeljena je na europskim vrijednostima, državno odlikovanje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata.

Podsjetili su da je presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovljeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

“U udruženom zločinačkom pothvatu su osim osuđenih Prlića, Praljka, Stojića, Petkovića, Pušića i Ćorića sudjelovali i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik glavnog stožera HV-a Janko Bobetko i bivši čelnik Herceg-Bosne Mate Boban”, stoji u priopćenju.

Inicijativa mladih navodi i da je Franjo Tuđman odgovoran za zločinačku politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini devedesetih godina, te da je uspostavio i nedemokratski sustav političkog odlučivanja u Hrvatskoj. Smatraju da zbog toga ni jedno odlikovanje ne bi trebalo nositi ime po njemu.

“Franjo Tuđman predstavlja vrijednosti koje ne smijemo prenositi sadašnjim i budućim generacijama jer su one suprotne izgradnji dobrog društva koje uključuje, razumije, poštuje i zajednički stvara za dobrobit svih, a ne nekih”, drži ta Inicijativa.

Ta organizacija je prije dvije godine tužila HDZ tadašnjem predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu optuživši tu stranku za ugrozu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina rekavši da su HDZ-ovci izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka.

Svojevremeno su i prelijepili ploču u Jasenovcu postavljenu u čast palim hrvatskim borcima i podnijeli tužbu protiv Branimira Glavaša, a istakli su se i drugim akcijama u kojima Srbe u Hrvatskoj prikazuju isključivo kao žrtve “ustaša” odnosno Franje Tuđmana. Organizacija djeluje i u Beogradu i Sarajevu te drugim gradovima bivše SFRJ.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SANADER DIGAO BURU U HDZu: Tvrdi da ”nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir”
>>> (VIDEO) POP OTKRIO SPOMEN PLOČU ZLOČINCU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR! ‘Umro je na prvoj liniji, onako kako umiru svjetske vojskovođe’
>>> Vučić slavljenje ratnih zločinaca brani lažima: “Pa i Hrvatska ima ulice koje se zovu po Mili Budaku”
>>> SVE ĆE SE DOZNATI: Nijemci iz 16.000 vreća uništenih dokumenata rekonstruiraju arhivu tajne policije STASI
Komentari

Komentari