Dr. Rachel Levine

PROGRESIVNO: Biden imenovao transrodnu osobu za pomoćnicu ministra zdravstva

Podijeli

Predsjednik SAD Joe Biden već je povukao svoje prve poteze i donio uredbe kojima se većinom poništavaju one koje je donio Donald Trump, od gradnje naftovoda do prestanka financiranja WHO-a, koji je uz Kinu označen najvećim krivcem za zataškavanje podataka o opasnosti od koronavirusa.

Jedan od tih poteza je i imenovanje savjetnika ministru zdravlja, odnosno “državnom tajniku” kako se ta funkcija u SAD službeno zove. Odluči li ga Senat podržati, Rachel Levine postat će prva otvoreno transrodna osoba na poziciji nekog saveznog dužnosnika, odnosno dužnosnice.

“Dr. Rachel Levine će donijeti stabilno vodstvo i esencijalnu stručnost koja nam je potrebna kako bismo izveli ljude iz ove pandemije, neovisno o tome koji im je poštanski broj, koje su rase, vjere, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i tjelesnog ili fizičkog oštećenja, te udovoljili zdravstvenim potrebama naše zemlje u presudnom trenutku”, izjavio je Biden, dodavši kako dr. Levine predstavlja povijesni, ali i duboko kvalificirani izbor koji će pomoći voditi njegovu administraciju u pravom smjeru.

Levine je rođen/a 28. listopada 1957. godine, a podrijetlom je iz Wakefielda u Massachusettsu, kao dječak. On je bio Židov i odrastao je pohađajući židovsku školu, a diplomu srednje škole stekao je u školi Belmont Hill School u Belmontu u Massachusettsu. Diplomirao je na Harvard Collegeu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tulane i završio specijalizaciju iz pedijatrije i stipendije u adolescentnoj medicini u Medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku, New York.

S bivšom suprugom ima dvoje djece, a razveli su se 2013. te se od tada Levine izjašnjava kao “ona.” U srpnju 2017 guverner Pennsylvanije Wolf imenovao je Levine državnom ministricom zdravlja, i potvrđena je jednoglasno.

Kao državna ministrica zdravstva, vodi javnozdravstvenu reakciju na COVID-19 u Pennsylvaniji. Optužena je za uklanjanje vlastite majke iz doma za osobnu njegu, nakon što je stvorila politiku prema kojoj će starački domovi diljem Commonwealtha ponovno prihvatiti građane koji imaju pozitivne testove na koronavirus nakon što su proglašeni dovoljno zdravima da napuste bolnicu. Levine je izjavila da domovi za osobnu njegu (za razliku od domova za njegu) ne spadaju u nadležnost njezine agencije, odnosno ministarstva.

 

Komentari

Najnovije