PROF. BILANDŽIĆ: “NAPAD JE PORUKA DRUŠTVU I DRŽAVI, mi smo uvijek u nekoj krizi”

Podijeli

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić u Newsroomu N1 televizije je komentirao napad na policajca na Markovu trgu koji se dogodio u ponedjeljak.

Bilandžić smatra kako je ovo o čemu smo svjedočili u ponedjeljak događaj koji se dogodio na razmeđu jedne krize i jednog stvarnog ili percipiranog nezadovoljstva.

“Čini mi se da je najznačajnija spoznaja da imamo takav strukturalni problem u društvu i da imamo pojedince koji su spremni nasilnim oružanim udarima rješavati različite oblike frustracija, nezadovoljstva. Čini mi se da je to najozbiljnija poruka i hrvatskom društvu i hrvatskoj državi”, rekao je Bilandžić.

“Vidimo da imamo jednog mladog čovjeka koji je donio jednu odluku i koji se pripremio za izvršenje nekog nasilnog čina. Koji je došao u centar Zagreba i izvršio jedan oružani napad na pripadnika države, odnosno hrvatske policije”, dodaje.

Tko je u ovom slučaju napada napravio propust?

“Meni se čini da je najveći propust sviju nas. S obzirom na to da imamo takve pojedince unutar društva. Iako se, čini mi se, radi o izoliranom slučaju. Ja mislim da ga treba tretirati i kao izolirani slučaj i da on nema nekakav širi opseg bez obzira na ove reakcije podrške samom tom činu što jest jedan element koji je dodatno zabrinjavajuć”, kazao je Bilandžić.

Ističe kako mu se čini da je to jedan od najvećih propusta koji se Hrvatskoj dogodio.

“Mi ako uzmemo Republiku Hrvatsku i hrvatsko društvo posljednjih ja bih rekao sigurno dva desetljeća mi smo uvijek u nekakvom stanovitom obliku krize koja utječe na različite oblike ponašanja pojedinaca i da to ponašanje ima elemenata radikalizacije i ekstremizacije u smislu uzimanja oružja u ruke kao način rješavanja problema”, rekao je.

Bilandžić kaže da možemo govoriti i o ozbiljnim sigurnosnim propustima, s obzirom na to da se događaj zbio na Markovu trgu, na kojem su smještene vitalne institucije.

Napominje kako nema dileme da će državni vrh sada revidirati mjere sigurnosti.

“Nema dileme da će se sigurnosni status tog područja revidirati. Sigurnosni stručnjaci ni do sada nisu imali dilemu što znače vitalne državne institucije. Mi zaista živimo u jednoj eri protuterora. Očigledno je da su sigurnosne mjere i procedure trebale biti odavno revidirane. Obično se takvi objekti i institucije štite čeličnim prstenom, a to je jedna mješavina različitih sigurnosnih mjera. One uključuju i fortifikacijsko-arhitektonska rješenja, tehničko-tehnološka rješenja i operativno-fizička rješenja sigurnosnih mjera i to će se sigurno i dogoditi”, kazao je zaključno Bilandžić.

Komentari

Najnovije