Zagreb, 09.04.2021 - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH Na slici Krunoslav Capak.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

PRODULJENO RADNO VRIJEME KAFIĆA, STOŽER: “Izbjegavajte zajedničko gledanje utakmica…”

Podijeli

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je presicu na kojoj je bilo govora o popuštanju mjera. Jedna od njih je produljenje radnog vremena ugostitelja za sat vremena, odnosno s 23 sata na pola noći.

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta.

Preminulo je 13 osoba. Do danas je ukupno testirano 2 069 520 osoba, od toga 4 083 u posljednja 24 sata.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o aktualnoj 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika. Na ljestvici zemalja EU, RH je na 12. mjestu, niže od prosječne u Europi. U zadnjih 7 dana imamo 3,4% pozitivnih od ukupno testiranih. .

Alemka Markotić je na konferenciji izvijestila o tome što je raspravljeno na europskoj platformi.

– U većini zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih. Polako zabrinjava postepeni porast indijske varijante, tzv. delta varijante. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene: mlađi, oni koji odbijaju cijepljenje, socijalne sredine i slično. Situacija je zabrinjavajuća zbog tog širenja.

Dva izvješća su još u obradi: epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, oboljelo je 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima. I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje s drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za oboljevanje.

Treba nastaviti cijepljenje među mlađima. Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. Ohrabrujuće je da je situacija jako dobra u Europi s mogućnošću snabdijevanja cjepivom, rekla je Markotić.

– Što se tiče kineskog cjepiva, Kina ne dopušta nikome izvan Kine da uđu u zemlju bez karantene. Raspravlja se na razini EU što s eventualnom trećom dozom, hoće li ju stariji morati dobiti jer je njihov imunološki sustav slabiji pa ne razvija dugotrajniju i dovoljno visoku zaštitu. Još se raspravlja o tome hoće li se onina koji će trebati biti dodatno cijepljeni, istovremeno davati i cjepivo za gripu ili će tu biti razmak.

Davor Božinović je dodao da nema opuštanja i prestanka odgovornog ponašanja. Božinović je najavio i neka popuštanja mjera.

– Stožer je produžio mjere koje se odnose na javni prijevoz, radf tergovina i trgovačkih centara do 30. lišnja. što se tiče prelaska granica, izmijenjeni su neki tehnički detalji. Sada je ulazak u RH osobama iz EU, a koje su cijepljene s dvije doze cjepiva, ulazak moguć čim su cijepljeni s drugom dozom, neće biti potreban protek od 14 dana nakon 2. doze.

Do značajnijeg ublažavanja mjera je došlo kod ograničavanja okupljanja. Radi se o radnom vremenu ugostiteljskih objekata do 23 sata. One će od večeras od ponoći moći raditi do 24 sata. Ugostiteljski objekti, pekarnice, casina, automat klubovi.

To se odnosi i na javna događanja, okupljanja i manifestacije. Ukida se zabrana treniranja u zatvorenim prostorima i školskim dvoranama. Sve više će se širiti broj i vrsta događanja na kojima će se moći biti uz ispunjenje određenih uvjeta. I ovom odlukom povlačimo prvi korak u tom smjeru: otvaranje mogućnosti da se slično kao i na svadbama, mogu uz uvjete i bez strogih mjera ako su prisutne samo osobe koje su prije više od 14 dana primile 2. dozu cjepiva, oni koji su bolest preboljeli, a da nije prošlo više od 180 dana, ili su preboljeli i cijepili se jednom dozom, ili su unazad 48 sati imali negativan PCR ili brzi antigenski test.

Organizatori će biti obvezni najkasnije 3 dana prije okupljanja Civilnoj zaštiti dostaviti obavijest o održavanju okupljanja i okvirni broj osoba. Ispunjavanje uvjeta građani će moći dokazati EU digotalnom covid potvrdom ili potvrdom izdanom od nadležnog liječnika. Omogućit će se i sportska natjecanja uz prisustvo gledatelja na isti način, a pod određenim uvjetima će se moći organizirati sportska natjecanja uz gledatelje.

Javna događanja i okupljanja su i dalje načelno ograničena na maksimalno 100 osoba. To je uvedeno jer se okupljanje pokazalo kao jedno od žarišta širenja bolesti. Pred nama je Europsko prvenstvo u nogometu, počela je i turistička sezona… Zato se daje preporuka da se ne organiziraju javna događanja većeg broja osoba, posebice masovnog gledanja utakmica tijekom prvenstva. Odgovornost je na jedinicama lokalne i područne samouprave te županijskim stožerima koji su dobili jasnu uputu o striktnom nadzoru takvih okupljanja što uključuje i sankcioniranja po potrebi. Smisao je da se što više toga omogući, rekao je Božinović.

Komentari

Najnovije