defense.gov

PROCURIO DOKUMENT AMERIČKE VLADE: ‘Pandemija će trajati 18 mjeseci ili duže’; Mogla bi izazvati i nestašice

Podijeli

Plan američke vlade objavio je New York Times čiji su novinari imali pristup ovom dokumentu namjenjenog samo dužnosnicima

Plan američke vlade za borbu protiv koronavirusa upozorio je prošlog tjedna kreatore politika da će pandemija “trajati 18 mjeseci ili duže” te bi mogla uključivati “više valova” što će rezultirati široko rasprotranjenim nestašicama koji će pogoditi potrošače i državni zdravstveni sustav, piše New York Times.

Plan od sto stranica koji je datiran na petak, istog dana kada je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanrednu situaciju u zemlji, iznio je mračnu prognozu za širenje virusa i odgovor koji će aktivirati državne agencije diljem zemlje te potencijalno aktivirati specijalne predsjedničke ovlasti kako bi se mobilizirao privatni sektor.

U dodatnim ključnim odlukama koje bi mogao iskoristiti predsjednik Trump pozivaju se na Zakon o obrambenoj proizvodnji (Defense Production Act) iz 1950., iz vremena Korejskog rata koje omogućavaju predsjedniku da poduzmu izvanredne mjere kako bi se prisililo američku industriju da povuče proizvodnju kritične opreme i zaliha poput ventilatora, respiratora i zaštitnog mehanizma za zdravstvene radnike.

Moguće je da dolaze nestašice određenih proizvoda

“Može doći do nedostatka proizvoda koji utječu na zdravstvenu zaštitu, hitne službe i druge elemente kritične infrastrukture”, upozorava plan. “To uključuje potencijalno kritične nedostatke dijagnostike, medicinskog materijala (uključujući opremu za osobnu zaštitu i lijekove) i osoblje na pojedinim lokacijama”.

Plan nastavlja: “Državna i lokalna uprava kao i kritična infrastruktura i komunikacijski kanali bit će pod pritiskom i potencijalno manje pouzdani”. New York Times je imao prilike vidjeti ovaj plan koji je bio “neklasificiran”, ali označen “Samo za dužnosnike/Nije za javnu distribuciju”.

Nakon što je nekoliko tjedana umanjivao ozbiljnost pandemije, rekavši da će čudom nestati, gospodin Trump počeo je prelaziti na trezveni ton tijekom tiskovne konferencije u petak koja je najavila izvanrednu nacionalnu situaciju, rezonira NYT.

Zakon koji može donijeti značajne pomake

Velik dio plana je birokratske prirode, opisuje koordinaciju između agencija i radnje koje su u nekim slučajevima već poduzete, poput poziva školama da se zatvore te velikim okupljanjima da se otkažu. No, rasprava o Zakonu iz doba korejskog rata omogućio bi značajnije promjene.

Demokratski senator iz New Jerseyja Bob Menendez pisao je Trumpu u utorak kazavši kako bi ovlasti iz tog Zakona omogućile saveznoj vladi da ubrza i poduzme značajne korake potrebne u ovo doba neizvjesnosti”.

Drugo pismo je prošlog tjedna potpisalo 57 demokratskih zastupnika sa sličnim zaključcima. “Tijekom Drugog svjetskog rata naša se zemlja prilagodila zahtjevima vremena za proizvodnju masovnih količina bombardera, tenkova i drugih manjih predmeta potrebnih za spas demokracije i slobode u svijetu. Znamo koji su zahtjevi ovog vremena i moramo djelovati sada da ispunimo te zahtjeve”.

Pomoći će i Pentagon

Senator Jack Reed, demokrat iz Rhode Islanda rekao je kako mu je ministar obrane Mark T. Esper rekao u utorak da će Pentagon zdravstvenim radnicima osigurati pet milijuna respiratornih maski i 2.000 specijaliziranih ventilatora. “Američka je javnost u ratnom stanju u smislu borbe protiv širenja ove bolesti, a Pentagon mora biti dio napora da se zašiti zdravlje i sigurnost Amerikanaca”, rekao je Reed.

No, Trump je u utorak rekao kako se nije spreman pozvati na ovaj Zakon iz korejskog doba kazavši kako je to mogućnost “ako budemo morali”.

Ovaj Zakon donesen je 1950. nedugo nakon što su američke trupe krenule u rat braneći Južnu Koreju od invazije Sjeverne Koreje, temeljio se na ovlastima korištenima tijekom Drugog svjetskog rata te je ovlastio predsjednika da zahtijeva od poduzeća da kao prihvate i postave kao prioritete poslove koje su potrebni za nacionalnu obranu.

“Širenje i ozbiljnost COVID-a 19 teško je predvidjeti i karakterizirati”, stoji u ovom planu američke vlade. Upozorava na “značajne nedostatke vlade, privatnog sektora i pojedinih američkih potrošača”.

Komentari

Najnovije