Utorak, 7 srpnja, 2020

Procurila fotografija Kim Jong Una mrtvog?

Kim Jong Un glavna je tema svjetskih medija usljed šuškanja o njegovom lošem zdravstvenom stanju pa čak i neprovjerenim informacijama da je preminuo, a ulje na vatru daju društvene mreže na kojima se pojavila navodna fotografija vođe Severne Koreje u staklenim kovčegu.

Naime, na mutnoj fotografiji vidi se osoba nalik sjevernokorejskom vođi kako leži u staklenom kovčegu ali nikakvih potvrda nema da li je riječ o fotomontaži ili ne.

Posebni vlak koji možda pripada sjevernokorejskome vođi Kim Jong-unu primijećen je u ljetovalištu u toj zemlji, prema satelitskim snimkama koje su američki stručnjaci projekta za praćenje Sjeverne Koreje, u jeku oprečnih izvješća o Kimovu zdravlju i mjestu boravka.

Svjetski mediji su izvijestili da se korejski vođa Kim Jong-un nalazi u kritičnom stanju nakon medicinskog zahvata. Štoviše, sve je više nagađanja da bi mogao biti na samrti nakon što je japanski časopis Shuken Gendai objavio kako je je Kim u ‘vegetativnom’ stanju.

Projekt 38 North u svojem izvješću u subotu navodi da je vlak bio na “postaji za dužnosnike” u Wonsanu 21. i 23. travnja. Postaja je namijenjena potrebama Kimove obitelji, dodaje se.

Iako se navodi da je vjerojatno riječ o Kimovu vlaku, Reuters to neovisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Wonsonu.

“Prisutnost vlaka ne dokazuje da Kim ondje boravi niti bilo što naznačuje o njegovu zdravlju, no daje težinu izvješćima da Kim boravi na elitnom mjestu na istočnoj obali”, navodi se u izvješću.

Prema navodima Newsweeka, američki obavještajni izvori nisu uočili povećanu vojnu aktivnost u izoliranoj Koreji, ali nastavljaju pozorno motriti situaciju.

Neimenovani visoki dužnosnik Pentagona izjavio je da snimka vlakova u Wonsanu i Kimova nenazočnost na najvećem državnom prazniku i nedavna događaja daju kredibilitet informacijama o lošem zdravlju.

– Nije nemoguće da Sjeverna Koreja namjerno odgađa objavu vijesti o njegovoj smrti kako bi se osigurale mjere sigurnost, rekao je.

Nagađanja o njegovu zdravlju pojavila su se prvi put nakon što nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il-sunga, 15. travnja.

Kina je poslala skupinu stručnjaka u Sjevernu Koreju, uključujući medicinske stručnjake, da ‘savjetuju’ Kim Jong-una, izjavile su tri osobe upoznate sa situacijom.

Izvješćivanje iz same Sjeverne Koreje teško je zbog stroge kontrole informacija. Kim Jong-un, koji je na vlast došao 2011. nakon smrti svojeg oca Kim Jong-ila nema jasnog nasljednika za mjesto vođe u toj nuklearno naoružanoj zemlji, što bi moglo značiti veliki međunarodni rizik.

Dnevnik NK, južnokorejska internetska stranica, citira neimenovan izvor u Sjevernoj Koreji koji je u ponedjeljak rekao da je Kim na medicinskom tretmanu u odmarališnom okrugu Hyangsan, sjeverno od glavnoga grada Pjongjanga.

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. travnja.

Nakon toga mnoga su južnokorejska medijska izvješća citirala neimenovane izvore ovaj tjedan da Kim možda boravi u Wonsanu.

U petak lokalna novinska agencija Newsis navodi južnokorejske obavještajne izvore koji izvješćuju da je u Wonsanu viđen posebni vlak za Kimovu upotrebu, a da je Kimov privatni avion ostao u Pjongjangu.

Newsis je objavio da se Kim možda sklonio od Covida-19, respiratorne bolesti uzrokvoane koronavirusom.

Sjevernokorejski mediji posljednji put su izvijestili o Kim Jong-unu 11. travnja kada je predsjedao sastankom kabineta.

Već je bilo situacija kad sjevernokorejski mediji nisu znali gdje se nalazi Kim, za kojeg se pretpostavlja da ima 36 godina. Primjerice, 2014. nestao je na dulje od mjesec dana, a sjevernokorejska državna televizija pokazala je kasnije snimku kako šepa.

Nagađanjima o njegovu zdravlju pridonose činjenice da je žestok pušač, da je očito dobio na težini nakon preuzimanja vlasti te obiteljska anamneza kardiovaskularnih problema.

Jedina osoba koja se spominje kao mogući Kimov nasljednik je njegova sestra Kim Yo-jong. Njegova djeca su premlada, a Kim Yo-jong nametnula se kao jedna od najbližih pomoćnica svoga starijeg brata. Ranije ovog mjeseca ponovno je imenovana kao zamjenica u politbirou Radničke stranke Koreje, vladajuće stranke u Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik Donald Trump nije želio potvrditi medijske napise da se korejski vođa Kim Jong-un nalazi u kritičnom stanju nakon medicinskog zahvata, ali je diktatoru zaželio dobro zdravlje. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ’Kad će sve opet biti normalno?’;’Zašto lažete da covid postoji?’; Evo što kaže Alemka Markotić
>>> BOMBA! Mrtvozornik dr. PUSCHEL: “U Hamburgu nitko nije umro od korona virusa bez…”
>>> NOVI SIMPTOM KORONE? Promjene na nožnim prstima mogu biti znak zaraze
>>> SVIJET GREŠKOM DOZNAO ISTINU O LIJEKU VELIKE NADE Prva testiranja bila ohrabrujuća, uslijedilo razočaranje
>>> Mjere zabrane će vratiti? Markotić otkrila kada i kako, moguć je i ovaj scenarij…
Komentari

Komentari