Četvrtak, 13 kolovoza, 2020

Pročitajte kako je Vlada reagirala na prosvjed u Vukovaru

“U Banskim dvorima razumiju potresna svjedočanstva žrtava te snažno zagovaraju politiku nezastarijevanja ratnih zločina. Očekuju da će sva nadležna tijela nastaviti istraživati i procesuirati ratne zločine počinjene u Vukovaru i na Ovčari, zbog čega je osnovan i poseban tim pri Ravnateljstvu policije”, poručili su iz Vlade za HRT nakon prosvjeda u Vukovaru koji je organiziran zbog šutnje institucija o zločinima počinjenim nad hrvatskim stanovništvom tijekom okupacije Vukovara i uplitanja politike u rad Državnog odvjetništva.

Podsjetimo, na prosvjedu u Vukovaru okupilo se tisuće građana koji su imali prilike čuti stravična svjedočanstva žrtava koje svoje mučitelje danas, 27 godina poslije, gledaju na ulicama Vukovara.

“Od 90-tih pa do danas vlast uglavnom čine nacionalne stranke. Zašto HDZ kao nacionalna stranka koja bi trebala sagledavati ukupno stradanje ima jedan tako pasivan odnos. Zašto je uopće netko postavio da mi možemo krenuti dalje, a da su oko nas žrtve i da mi tako jednostavno možemo preći preko svega što se događalo u Domovinskom ratu, a sve je to temelj stvaranja hrvatske države. Hrvatska država je stvorena s velikim brojem žrtava, a ta država neće moći dalje ako će se ponašati kao da se ništa nije dogodilo”, kazala je Marija Slišković, upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja – Sunčica, uoči prosvjeda za naš portal. Izdvojila je pritom slučaj bivšeg čelnika i saborskog zastupnika SDSS-a o kojem su žrtve progovorile u više navrata, no od strane politike i hrvatskih institucija žrtvama nije poklonjena vjera. Također, ističe, čeka se da žrtve i svjedoci umru i da se zločini naprosto zaborave.

“Razumiju”, ali ne djeluju

S njom se slaže i saborski zastupnik HDZ-a i hrvatki branitelj, Stevo Culej s kojim smo također razgovarali uoči prosvjeda u Vukovaru.

“Ne znam koja bi tajna o Domovinskom ratu mogla ostati zatajena, osim neažurnosti, nesposobnosti ili nezainteresiranosti službi koje bi trebale raditi na ovim slučajevima”, oštar je bio Culej.

DORH ima sva saznanja, samo je pitanje što radi, istaknuo je naš sugovornik te dodao da državne odvjetnike postavlja politika.

“Dobro se zna koja je politička praksa biranja predstavnika određenih institucija, a činjenica je da su nasljeđivali jedni od drugih isto stanje i iste postupke. Institucije treba osvježiti ljudima koji su zainteresirani, vanjskim suradnicima, ali i hrvatskim braniteljima koji imaju uvid u slučajeve”, kazao je Culej te dodao da se u sve ove godine na rasvjetljavanju zločina nad hrvatskim stanovništvom apsolutno ništa nije napravilo.

Culej je izdvojio primjer Borova sela, gdje mu je ubijen brat Josip Culej zajedno s drugim redarstvenicima. Naime, ovaj saborski zastupnik ima sve podatke, a prilikom gostovanja u Bujici donio je i tajni policijski spis prepun dokaza o zločincima čija je imena javno pročitao. Mnogi od njih još uvijek žive u tom zlokobnom selu s pretežitim srpskim stanovništvom, pokraj Vukovara.

“Već više od 18 godina istražujem Borovo Selo. Imamo baš sve potrebne podatke, a naše su vlasti osudile samo Milana Marinkovića i to zamislite – na tri i po’ godine zatvora. Na kraju je zločinac pušten šest mjeseci ranije, zbog “bolesne majke“… Imamo dokaze o ubojstvima 83 Hrvata – i nikome ništa”, otkrio je Culej koji je zločin nečinjenja predbacio vlastitoj stranci, HDZ-u koji je pretežno na vlasti od ’90.-tih do danas kada se u Vukovaru događaju prosvjedi žrtava Domovinskog rata.

Komentari

Komentari