Subota, 18 siječnja, 2020

PRIJELOMNA VIJEST: Zbog požara u tunelu Sveti Rok obustavljen promet u oba smjera

Produženi vikend oko kojeg će se spojiti tri praznika, Tijelovo (20. 6.), Dan antifašističke borbe (22. 6.) i Dan državnosti (25. 6.), za mnoge je počeo već u srijedu poslijepodne, a pojačani promet prema moru, pogotovo na autocesti A1, nastavio se od četvrtka ujutro. Iz Hrvatskog autokluba apeliraju na vozače da se pripreme za gužve, da prilagode brzinu i način vožnje te da pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila

Neki su na put krenuli već u srijedu, 19. lipnja, te je promet bio pojačan na cestama i graničnim prijelazima, ali većih gužvi nije bilo.

Zbog požara u tunelu Sveti Rok na autocesti A1 u smjeru Splita, privremeno je obustavljen promet kroz tunel u oba smjera. Kolona u oba smjera je oko 2 km.

Prema izvještaju Hrvatskog autokluba (HAKod 13 sati, zbog pojačanog prometa kolone su:

  • na ulasku na autocestu A1 u Lučkom iz smjera grada, Jadranskom avenijom vozi se u koloni od oko 1 km
  • u koloni koja se kreće sporije i uz povremene zastoje vozi se od naplatne postaje Lučko do čvora Bosiljevo na A1.
  • vozi se u koloni u pokretu s povremenim zastojima na autocesti A1 između čvorova Karlovac i Bosiljevo II
  • promet je pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru mora.
  • povećana gustoća prometa na čvoru 2 – VRBOVSKO na autocesti A6 u smjeru Rijeke (zona radova). Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, kolona je oko 500 m
  • na autocesti A7 kraj graničnog prijelaza RUPA u smjeru Slovenije kolona je oko 1 km
  • na Istarskom ipsilonu (A9) prije naplatne postaje Umag u smjeru Slovenije kolona je oko 2 km.

Pojačan je promet i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje te pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju moguće su povremene smetnje i zastoji.

Najveće gužve očekuju se tijekom petka, 21. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 22. lipnja u jutarnjim satima uslijed dolaska inozemnih turista. Povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim državama očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, dok će se hrvatski državljani vraćati u utorak, 25. lipnja, navode iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Prema unutrašnjosti u povratku s odmora, najveće gužve mogle bi biti na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), u poslijepodnevnim satima u nedjelju i utorak. Također, čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Iako od 17. lipnja do 2. rujna vrijedi zabrana za obavljanje bilo kakvih radova na autocestama i državnim cestama, zbog ranije započetih i izvođenja nužnih radova, neki će se radovi ipak odvijati. U vrijeme vršnih opterećenja, osobito tijekom vikenda, radovi na autocestama na kojima bi se mogle stvarati veće gužve, neće se odvijati. Bude li potrebno, radovi će se odvijati tijekom tjedna.

Zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona

Od 15. lipnja na snazi su ljetne zabrane na našim prometnicama, a zbog praznika koji su pred nama, Tijelova, 20. lipnja, Dana antifašističke borbe, 22. lipnja i Dana državnosti, 25. lipnja, zabrane su sljedeće:

srijeda, 19. lipnja 15:00 do 23:00, četvrtak, 20. lipnja 14:00 do 23:00, petak, 21. lipnja 15:00 do 23:00 subota, 22. lipnja 04:00 do 23:00, nedjelja, 23. lipnja 12:00 do 23:00, ponedjeljak, 24. lipnja 15:00 do 23:00 i utorak, 25. lipnja 14:00 do 23:00. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.

Savjeti HAK-a

Iako prognostičari ne najavljuju iznimno visoke temperature kojima smo bili svjedoci proteklog tjedna, prije putovanja podsjećamo vas na neka od najvažnijih upozorenja:

prije putovanja moramo se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje); dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto; uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova; važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete; dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a; uživati u činjenici da putujete na odmor. Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info), te putem radijskih emisija.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!