epa08558721 Austrian Chancellor Sebastian Kurz at the Austrian Chancellery in Vienna, Austria, 21 July 2020. Austrian government introduced new measures for an attempt to stop the spreading of the coronavirus Covid-19. EPA/CHRISTIAN BRUNA

PRIJELOMNA VIJEST: Sebastian Kurz podnio ostavku!

Podijeli

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku. Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove stranke.

Na čelu vlade naslijedit će ga Alexander Schallenberg, javlja Der Standard. Kurz planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke.

“Moja zemlja mi je važnija od mene”, rekao je Kurz u obraćanju.

Kurz je u javnom obraćanju negirao optužbe za korupciju. “Sklanjam se da bih sprečio kaos“, poručio je.

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Komentari

Najnovije