Utorak, 2 lipnja, 2020

PRIJELOMNA VIJEST: Napadnuti hrvatski vojnici u Afganistanu

U Ministarstvu obrane održava se izvanredna konferencija za medije, koju drži ministar Damir Krstičević

‘Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Tri hrvatska vojnika su ozliljeđena, jedan ima teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica zadobila su teže ozljede, ali se nalaze van životne opasnosti. Kod jednog lom noge, a kod dugog ozljeda ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici kontingenta su na sigurnom’, rekao je Krstičević.

U misiji ‘Resolute Support’ u Afganistanu trenutno sudjeluje 99 hrvatskih vojnika.

‘Ozlijeđeni vojnici pripadnici su hrvatskih specijalnih snaga, koji broje 23 pripadnika, a njihova zadaća je savjetovati u Obučnom središtu afganistanske specijalne policije kako provoditi obuku. Smješteni su u kampu Gibson. Ujutro su 8.15 su krenuli s pet neborbenih oklopnih vozila Mercedes i Toyota Land Cruiser. U svakom vozilu bilo je po tri pripadnika, s tim da su u dva vozila bili prevodioci. Krenuli su prema aerodromu KAIA (Kabul International Airport). Dva vozila su se odvojila, a tri su nastavila prema aerodromu. Ispred kampa Lion, na udaljenosti oko 200 metara od kampa, došlo je do zalijetanja motocikla s bombašem samoubojicom na zadnje vozilo u koloni. Pripadnici afganistanske vojske bili su prvi na terenu. Ozlijeđeni su prebačeni u medicinsku ustanovu u kampu KAIA. Dvojica ozllijeđenih, s ozljedama glave i noge, su transportirani u Bagram, gdje je bolnica na višoj razini, dok je treći vojnik koji je zadobio ozljedu ruke, ostao u Kabulu’, opisao je događaj zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan na konferenciji za medije, prenosi tportal

‘Zgroženi smo ovim napadom i osuđujemo ga. Naši vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, no savko sudjelovanje u mirovnim operacijama nosi svoj rizik’, naglasio je Krstičević. Dodao je da su ‘naše misli i molitve uz naše vojnike i njihove obitelji’.

Riječ je o dva skupnika i jednom desetniku koji žive u Osijeku, Vinkovcima i Sesvetama, rekao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Prvi je to takav napad na pripadnike Hrvatske vojske, a od početka hrvatskog sudjelovanja u misiji u Afganistanu nije bilo teže ozlijeđenih.

Komentari

Komentari