Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je na svečanosti u povodu Dana Grada Zagreba, predložila da se u sklopu Gradske uprave otvori mali, učinkoviti ured – Ured hrvatske solidarnosti koji bi mogao surađivati s brojnim zavičajnim društvima u Zagrebu te usmjeravati i usklađivati suradnju Zagreba s općinama i gradovima diljem Hrvatske, ali i izvan nje, gdje god žive Hrvati.

“Uvjerena sam da bi značenje takve suradnje bilo na svaki način od izvanredne važnosti”, istaknula je predsjednica Republike na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici na kojoj su zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljena javna priznanja Grada Zagreba. Naglasila je kako Zagreb već mnogo pomaže raznim donacijama drugim općinama i gradovima, a uključen je i u rješavanje nacionalnih problema kao što je Imunološki zavod. “No, za ujednačen regionalni razvoj moramo što više razvijati partnersku suradnju između naših općina, županija i gradova. A Zagreb tu ima najveću odgovornost jer ima najveće potencijale”, rekla je Grabar-Kitarović. Navela je da je stopa nezaposlenosti u Zagrebu od 7,4 posto upola manja od hrvatskog prosjeka, podsjetivši i da već dvije godine po anketama ima i najljepši Advent u Europi te da smo sada dočekali da ga je najugledniji svjetski turistički vodič Lonely Planet proglasio najpoželjnijom europskom turističkom destinacijom. Grabar-Kitarović ustvrdila je da Zagreb živi u turističkim superlativima te da svi ti uspjesi nisu došli slučajno već su plod sustavnog rada Turističke zajednice grada, Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali i građana.

Posebice je naglasila važnost Zagreba za očuvanje i promicanje nacionalne reprezentativnosti. Rekla je kako joj je drago što je nedavno otkriven spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom i što se planiraju podignuti spomenici Domovini i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. “Ne zaboravimo da je njegova želja bila Oltar Domovine i da, u suradnji Grada i Države, tom iznimnom spomeniku naše državnosti treba dati odgovarajuće značenje i sadržaj”, poručila je predsjednica. Kazala je kako su joj poznati projekti koje planira gradonačelnik te istaknula kako su oni ambiciozni ali ostvarivi programi za budućnost. “Kao Predsjednica rado ću uvijek u sklopu svojih ovlasti dati potporu svakom dobrom projektu, posebice kada on znači i dobrobit za cijelu Hrvatsku”, poručila je. Naravno, rekla je, “sve te velike zadaće i perspektive pretpostavljaju političko suglasje i zajedništvo, odgovornost i stručnost Gradske uprave i otvorenost građanima, jer su oni dobri duh ovoga grada”. Predsjednica je poručila da moramo i djecu i mlade odgajati u tom duhu. “Odgajati ih za odgovornost prema gradu, učiti ih da mi, Zagrepčanke i Zagrepčani, uključujući i nas prigrljene, svojim načinom života i odnosom prema Gradu najviše određujemo njegovu budućnost i vlastiti standard života”, poručila je Grabar-Kitarović. Dodala je da nas na to danas podsjećaju i naši nagrađeni sugrađani. Predsjednica je svim laureatima srdačno čestitala na postignućima i doprinosu tomu što Zagreb iz godine u godinu opravdava naslov hrvatske i europske metropole.

Izvor:vecernji

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!