Foto: shutterstock

PREVARA! UPOZORITE DRUGE: Maske koje je kupila hrpa Hrvata uopće ne djeluju protiv korone…

Podijeli

Bakrene zaštitne maske postale su pravi ‘hit’ kada su se pojavile u prodaji jer su bile reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa

Građani su za jednu kutiju s pet bakrenih maski plaćali 200-injak kuna iako one nisu bile sigurna zaštita od koronavirusa. Izgledom ne odudaraju od kirurških maski, ali u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je, međutim, nakon kontrole zabranila do daljnjeg uvoz u Hrvatsku. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Odnosno, jedno piše na ambalaži, a drugo odgovara stvarnosti. Potvrdila je to i pomoćnica ministra zdravstva, prenosi Danas.hr

‘Maske su neodgovarajuće’

“Uvijek je bilo diskusije o maskama. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od virusa i bakterija i da su bolje nego druge. Ove su se maske pokazale neodgovarajućima i inspekcija ministarstva je reagirala. Kada se ti nedostaci uklone one će se naći na tržištu vjerojatno kao i druge maske”, pojasnila je Vera Katalinić Janković na konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, odagnao je pak neke druge dvojbe poručivši da se i onima koji su preboljeli koronavirus preporučuje da maske nose i dalje.

“Iako je osoba preboljela covid, ne zna se gdje se taj virus još nalazi. Svima se preporučuje da nose maske”, pojasnio je Capak.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> ČEGA SE BOJI PLENKOVIĆ? Je li vrijeme da se aktivira članak 17. Ustava
>>> POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE izbjegao odgovoriti na pitanje o Komšiću, ali napomenuo da “Europa danas ne gleda na nacionalni identitet, to je loše”
>>> KRITIČNA SITUACIJA U ZADARSKOJ: U Salima došlo do lokalne transmisije virusa, Dugi otok gotovo u karanteni
>>> Mađari “poludili” za novom slasticom: “Djed Božićnjak mora pokazati dobar primjer ljudima”
>>> BEROŠ OTKRIO SVOJ NAJVEĆI STRAH: Nadam se da neće do toga doći
Komentari

Najnovije