Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

PREPOZNAJTE IH Skriveni simptomi raka bubrega

Mnogi ljudi jednostavno ne brinu o opasnostima raka sve dok ne čuju tu strašnu dijagnozu. Ova opaka bolest može se razviti zbog najneobičnijih razloga kao što su umjetne grudi ili prečesto letenje zrakoplovom. Ponekad bolest prate i neobični simptomi kao što je bio slučaj s Charlotte Wittman. Ona je mislila da osip na prsima uzrokuje previše agresivni deterdžent za rublje, ali se ispostavilo da je riječ o agresivnom raku dojke, piše Express.hr

Svi smo čuli za češće vrste raka, kao što je rak mozga, pluća ili dojke, ali postoje i znatno rjeđe vrste kao što je rak bubrega. Ovakvu vrstu teške bolesti ako je teško dijagnosticirati u ranim fazama zato što praktički nema neke značajne simptome koji bi uzbunili oboljelu osobu.

U kasnijim fazama rak bubrega mogu pratiti: krv u mokraći stalna bol u bokovima ili leđima gubitak apetita gubitak kilograma teški umor iznenadne promjene temperature tijela Glavni uzrok raka su genetske mutacije na staničnoj razini, a mogu biti naslijeđene ili uzrokovane okolinskim faktorima kao što su razne kancerogene tvari, posebno je tu riječ o raznim elementima duhanskog dima. Pušenje, uključujući čak i neizravno, povećavaju rizik od raka bubrega zato što oni filtriraju krv često zasićenu štetnim tvarima koje su u organizam ušle kroz pluća.

Stariji ljudi, ali i pretili, oboljeli od hipertenzije, limfoma ili s ovisnosti o tabletama protiv bolova spadaju među skupine s povećanim rizikom od raka bubrega. Osim jasnih simptoma bolesti, postoje i skriveni koje smo skloni ignorirati: povećan dijastolički krvni tlak anemija bolovi s lijeve ili desne strane abdomena oteknuti gležnjevi kod muškaraca može biti i riječi o nateknutim venama oko desnog testisa.

Na širenje raka po drugim organima može ukazivati i otežano disanje, osjećaj boli u kostima i iskašljavanje krvi. Ovakve vrste raka teško je dijagnosticirati na sistematskom ponajviše zbog smještaja bubrega u unutrašnjosti tijela.
Međutim, važno je napomenuti da izlječenje moguće. Obično uključuje kirurško odstranjivanje tkiva i naknadne terapije. Stopa preživljavanja ovakve bolesti je relativno visoka, čak i kod starijih pacijenata.

/HMS/pixnio.com

Komentari

Komentari