Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Predstavljen program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. od 13. do 20. studenoga

Ovogodišnje obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održat će se od 13. do 20. studenoga pod geslom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, a središnji događaj je Kolona sjećanja, 18. studenoga, vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, najavio je u petak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Predstavljajući program Dana koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 18. studenoga, na dan kada je 1991. godine slomljen otpor branitelja Vukovara, a grad su zauzeli pripadnici bivše JNA i srpski paravojnih postrojba, gradonačelnik Penava je pozvao sve domoljube iz Hrvatske i inozemstva da 18. studenoga dođu u Vukovar i pridruže se tradicionalnoj Koloni sjećanja koju će i ove godine predvoditi vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

“Potrudit ćemo se i ove godine da sve prođe u najboljem mogućem redu i pijetetu prema svemu onome što su hrvatski branitelji grada Vukovara postigli i napravili 1991. u  obrani grada Vukovara i Republike Hrvatske”, istaknuo je Penava na konferenciji za novinare.

Budući da je 18. studenoga subota, očekuje kako će toga dana u Vukovar doći velik broj ljudi odati počast žrtvi Vukovaraca, civila i  hrvatskih branitelja u obrani Vukovara od brutalne velikosrpske agresije na početku Domovinskog rata, u jesen 1991. godine.

Središnji dio obilježavanja 18. studenoga je tradicionalno okupljanje sudionika u dvorištu vukovarske bolnice, nekadašnje Ratne bolnice, odakle će se u Koloni sjećanja uputiti do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojem će državna i izaslanstva različitih udruga proisteklih iz Domovinskog rata položiti vijence i zapaliti svijeće za sve poginule i ubijene hrvatske branitelje i civile.

Obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje održati će se 19., a 20. studenoga obilježiti će se stradanje Vukovaraca, civila i branitelja i svih koji su sudjelovali u obrani Vukovara, u logoru na Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić upoznao je novinare s inicijativom Savjeta da 18. studenoga bude proglašen i hrvatskim državnim praznikom. Hina

Komentari

Komentari