snimka zaslona

Predsjednica Europske komisije: “Društvene mreže treba strože regulirati, 70 milijuna amerikanaca glasalo je za Trumpa jer ste mu dozvolili da širi govor mržnje”

Podijeli

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da je nakon Trumpovog odlaska nužno suočavanje s internetskim divovima koji su bivšem američkom predsjedniku pomogli u širenju teorija urote i lažnih vijesti. “Kratak je korak od teorija zavjere do smrti policajca”, upozorila je, aludirajući na nasilje Trumpovih pristaša 6. siječnja kad su upali u zgradu Kongresa u Washingtonu.

“Olakšanje koje mnogi od nas osjećaju zbog promjene administracije u Washingtonu ne bi trebalo zastrti činjenicu da, iako mandat Donalda Trumpa odlazi u povijest, njegov pokret neće”, rekla je Von der Leyen u govoru u Europskom parlamentu.

“Više od 70 milijuna Amerikanaca glasalo je za njega. Prije samo nekoliko dana, više stotina ih je upalo na washingtonski Kapitol, u srce američke demokracije. Televizijske slike tog događaja šokirale su nas sve. To se događa kada se govor mržnje i lažne vijesti šire poput vatre digitalnim medijima. Oni postaju opasnost za demokraciju”, upozorila je Von der Leyen, pozivajući Europsku uniju da ne dopusti da tehnološki divovi ostanu bez ikakve kontrole u svojoj moći da oblikuju živote ljudi.

Trumpov pokret ostaje i nakon njegovog odlaska iz Bijele kuće. Mobilizirao ih je preko društvenih mreža, zato treba riješiti problem digitalnih platformi koje se koriste za širenje mržnje. Smrt pet ljudi, među kojima je i policajac, prilikom napada Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja dokaz je kako izgovorene riječi potiču na akciju, upozorila je predsjednica Europske komisije.

To se ne događa samo u Americi: ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox u zapaljivoj atmosferi uoči referenduma o Brexitu i proboj demonstranata pred berlinski Reichstag prošlog kolovoza pokazuje da Europa nije imuna na iste snage, prenosi njezine riječi britanski Guardian.

I u Europi je puno onih koji se osjećaju ugroženo, jako su bijesni i skloni teorijama zavjere. Političari bi morali obratiti pažnju na njihovo nezadovoljstvo i saslušati ih, smatra predsjednica EK. No to ne znači da će moći sve takve razuvjeriti i zaustaviti širenje lažnih vijesti, mora ih se zaustaviti na izvoru, dakle na digitalnoj platformi.

Iskustva posljednjih godina pokazala su da je vrijeme da se tehnološki divovi suoče s vlastitom odgovornošću, da se nametnu “demokratska ograničenja” njihovoj “neupitnoj i nekontroliranoj političkoj moći”, poručila je predsjednica Europske komisije.

Komisija je u prosincu predložila zakon kojim bi se govor mržnje kažnjavao na internetu i izvan njega, tako da internetske tvrtke snose odgovornost za sadržaj koje objavljuju. To znači da bi tehnološki giganti poput Facebooka i Twittera mogli biti kažnjeni novčanim kaznama i do 6 posto od svog prometa ako ne budu kontrolirali što objavljuju.

I odluka Twittera da Trumpu nakon napada na Capitol Hill blokira račun također je naglasila potrebu da se obuzda moć najmoćnijih internetskih kompanija, smatra bivša njemačka ministrica obrane.

“Bez obzira na to koliko je možda bilo ispravno što je Twitter isključio račun Donalda Trumpa pet minuta nakon 12, tako ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja trebalo bi se temeljiti na zakonima, a ne na kompanijskim pravilima. Trebao bi se temeljiti na odlukama političara i parlamenata, a ne menadžera Silicijske doline”, istaknula je Ursula Von der Leyen.

Komentari

Najnovije