Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Predsjednica Časnog suda GO HDZ-a Zagreb Željka Žokalj: Izbacivanje članova je samovolja, ne želim u tome sudjelovati

Podijeli

Predsjednica Časnog suda zagrebačke organizacije HDZ-a Željka Žokalj  poslala je pismo čelnicima HDZ-a, ocjenivši da u odluci o isključenju osam članova GO HDZ-a Zagreba radi teže povrede članskih obveza objavama u Viber grupi, nije poštivana procedura provođenja stegovnih postupaka.

Žokalj u podužem pismu upućenom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku zagrebačke organizacije Andriji Mikuliću te članovima Suda časti zagrebačkog HDZ-a, navodi kako ne može sudjelovati u tome da se bez provođenja postupaka i poštivanja procedura donose odluke o stegovnim postupcima za osam članova.

Osam članova stranke izbačeno je nakon što su, kažu u HDZ-u, u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasa za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Uz odluku Časnom sudu predana je i raspoloživa dokumentacija koja je bila osnova za pokretanje stegovnih postupaka. Radi se o prepisci navedenih članova HDZ-a u Viber grupi pod nazivom HDZ zna se”, napisala je Žokalj. Ističe kako smatra spornim očekivanje, s tim da se ne namjerava baviti time čije očekivanje i zašto, da će Časni sud istoga dana, 14. studenoga, “raspraviti” i donijeti odluku o osobito teškim povredama članskih obaveza iz članka 19 Statuta te da se svima izreče stegovna mjera bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a.

“Kao predsjednica zatražila sam Pravilnik o radu časnih sudova. Nitko od prisutnih nije znao je li Pravilnik donijet i kada”, navela je Žokalj. Dodaje i da je sve prisutne upozorila na obavezu provođenja stegovnih postupaka te poštivanje procedura, kao i da je detaljno argumentirala da se na taj način, ad hoc izvršenjem “zadaće”, nanosi šteta samoj stranci.

Neprihvatljivo je da jedna narodna i stožerna državotvorna stranka koja je stvarala samostalnu i neovisnu hrvatsku državu i koja promiče nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti zahtijeva od Časnog suda da hitno/odmah u jednom danu/večeri bez poštivanja procedura donese odluke o stegovnim postupcima”, rekla je u kraćoj izjavi za Jutarnji list.

– Poslala sam očitovanje, ali dalje više ne želim ništa komentirati – kazala je.

Zagrebački Gradski odbor HDZ-a je prošli tjedan na prijedlog Predsjedništva tog odbora donio Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv osam članova gradske organizacije zbog osobito teške povrede obveze članova propisane Statutom, a Časni je sud odlučio o njihovom bezuvjetnom isključenju.

Komentari

Najnovije