Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Predrag Matić: “Oni bi i s neba skidali zvijezde petokrake”

Bivši SDP-ov ministar branitelja, sada saborski zastupnik Predrag Matić prvo je najavio da će, razočaran stanjem u društvu, napustiti zemlju, da bi zatim objasnio kako se samo šalio. Za Obzor objašnjava kako mu namjera nije bila pozivati Hrvate na iseljavanje, nego šokantnom izjavom upozoriti na banalizaciju hrvatske politike.

Zbog čega ste zapravo izjavili da odlazite iz Hrvatske?
Rekao sam da ozbiljno razmišljam o odlasku iz Hrvatske zato što je to djelomično istina, i to zbog nezadovoljstva stanjem u ovom društvu. Osobno ovdje dobro stojim s obzirom na svoju poziciju i status. Ja sam umirovljeni brigadir HV-a, stambeno pitanje mi je riješeno, imam jedno dijete i nisam egzistencijalno ugrožen. Međutim, atmosfera u državi je trula. Razočaran sam, a kada to osjećam ja, koji sam u solidnoj materijalnoj situaciji, kako se tek osjeća blagajnica u Konzumu ili radnik u Borovu s neredovitom plaćom.

Znam da kao političar nemam pravo govoriti ono što smiju govoriti drugi, ali sam jednom takvom šokantnom izjavom htio ukazati na apsurdnost onoga što je opsesija hrvatske politike u zadnjih mjesec dana, i ranije, ali pogotovo sada, uz tolike probleme koje moramo rješavati. Hrvatska nad glavom ima Agrokor, Inu, požare i stotinu drugih problema, a mi se bavimo jednom pločom, koja stoji ili ne stoji malo ukrivo. Meni je to tragikomično.

Zašto se ta ploča baš sada pojavila u Jasenovcu?

Ako se taj znak miče, on se miče i iz Osijeka, Splita, Vukovara, Rijeke… ima ih na milijun lokacija. Ili se miče ili se ne miče. To je s namjerom izazvano. Plenković nema utjecaj na branitelje, čak ni ministar Medved. Branitelji vole Brkića, Culeja, Glasnovića, oni su za njih heroji. To su ljudi koji mogu na njih utjecati i sada se Plenković mora dodvoriti tim ljudima da odrade taj posao, a to znači da im nešto mora i dati, jer oni najmanje od svega vjeruju u ideologiju i nematerijalne stvari. Oni vjeruju u opipljivo. Ja ih znam i govorim iz iskustva.

Vjerujete li da je moguć dogovor s HOS-ovcima da se takva ploča makne iz Jasenovca?
Moguće je da će tako biti, ali onda se odmah postavlja sljedeće pitanje, a ja ću ga postaviti – a što dalje? Ako je to ustaški pozdrav u Jasenovcu, onda je i na drugim mjestima.
Iz Vlade najavljuju i donošenje zakona koje će cjelovito riješiti pitanje isticanja simbola totalitarnih režima.
Nema tog zakona. Oni inzistiraju na micanju petokrake, ali ne možete zabraniti uvoz Heinekena jer na sebi ima crvenu petokraku na sebi, a oni traže zabranu njezina javnog isticanja. Oni bi i s neba skidali zvijezde petokrake.
Foto: Snimka zaslona
Komentari

Komentari