Srijeda, 27 svibnja, 2020

PREDIZBORNO DOMOLJUBLJE: Plenković položio vijenac Tuđmanu i nahvalio ga, Kolinda posmrtno odlikovala Kuharića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položili su u utorak na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana zajednički vijenac u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

Franjo Tuđman bio je veliki čovjek, državnik, vizionar i najveći hrvatski suverenist, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak na skupu u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika, nazvavši razdoblje stvaranja hrvatske države “Tuđmanovim desetljećem”.

Otvarajući okrugli stol „Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik“, u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika, Plenković je rekao da je ključni cilj Tuđmanovog rada bio realizacija ideje slobodne i neovisne Hrvatske. Dodao je da je sve što je bitno, referentno, strateški značajno za hrvatsku državu i hrvatski narod “u biti sintetizirano u 10 godina Tuđmanove ere” – u razdoblju od 1989. do 1999. godine.

“To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod”, rekao je Plenković. Također je naglasio Tuđmanovo iskustvo sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu kao antifašiste, iskustvo povjesničara, disidenta i “političara s jasnom vizijom kako doći do tisućljetnog sna hrvatskog naroda –  a to je hrvatska država”.

Dodao je da se pritom ne smiju zaboraviti okolnosti u kojima Tuđman “izlazi s konceptom hrvatske države, slobode, demokracije”, a za što dobiva plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda.

Tuđman je bio najveći hrvatski suverenist

Ističe i važnost stvaranja HDZ-a, “najveće i najsnažnije političke stranke koja i dan-danas ima tu ulogu u hrvatskom društvu”. “Malo je stranaka u zemljama srednje Europe vršnjakinja HDZ-a, koji je on utemeljio, koje su 30 godina nakon osnivanja tako snažne i utjecajne”, rekao je Plenković.

Tuđmanova politička ostavština toliko je snažna, rekao je, da svi oni koji imaju čast slijediti glavne smjernice njegovog političkog djelovanja imaju i obvezu jačati ono što je on Hrvatskoj ostavio i dao.

Naglasio je i da je Tuđman imao znanja kao zapovjednik Hrvatske vojske osloboditi okupirana područja, kao i snagu za pomirbu i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

“Kao što je na početku kazao – idemo prvo napraviti pomirbu unutar hrvatskog naroda, idemo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku, tako je kao državnik, pobjednik koji je ostvario strateške ciljeve, imao snage pružiti ruku i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj. To može samo veliki čovjek i vizionar”, ustvrdio je Plenković.

Sve Vlade i svi dužnosnici kasnije, dodao je, u gospodarskom i socijalnom smislu,  smislu demokratskih institucija te međunarodnog pozicioniranje Hrvatske provode ono što je on zacrtao.

Plenković je istaknuo da je Franjo Tuđman bio najveći  hrvatski suverenist. “Svi su ciljevi politike suverenosti realizirani tada. Država koja nije imala ni pluralizma, niti je bila samostalna, niti imala tržišnu ekonomiju, postala je međunarodna priznata, slobodna zemlja, s cjelovitim teritorijem, stanovništvom i vlašću. A to su tri obilježja suverenizma”, poručio je Plenković.

Na svima nama je, zaključio je, da njegujemo baštinu prvog hrvatskog predsjednika, poštujemo simbole hrvatske države i budemo svjesni povijesnih trenutaka koji su se zbili u tom prvom ‘Tuđmanovom desetljeću’ za hrvatsku državu.

Kolinda: “Nema Hrvata koji bi više zaslužio ovo odličje”

Predsjednica Republike Hrvatske donijela je u utorak odluku o odlikovanju nadbiskupa zagrebačkog kardinala Franje Kuharića, posmrtno, Veleredom predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

“Zacijelo nema Hrvata koji bi više zavrijedio biti prvi odlikovan ovim Veleredom od kardinala Franje Kuharića, crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda, kojemu se ove godine navršila 100. obljetnica rođenja”, stoji u priopćenju.

“Ovim odlikovanjem iskazujemo jedinstvenu zahvalnost čovjeku koji nas je iznimno mnogo zadužio kroz godine svoje svećeničke, a posebno nadbiskupske službe u Crkvi zagrebačkoj, ali i cijeloj Crkvi u Hrvata. Uvijek promicavši nacionalno zajedništvo i državljansko jedinstvo, tijekom Domovinskog rata, u opravdanoj obrani Domovine, svojim je moralnim i duhovnim autoritetom zagovarao mirotvorstvo i pozivao hrvatski narod na pridržavanje kršćanskih moralnih načela”, ocijenila je.

Komentari

Komentari