Petak, 21 veljače, 2020

Pred splitskom Županijskom skupštinom prosvjed inicijative “Javno je dobro”

Članovi inicijative “Javno je dobro” okupili su se jutros pred zgradom Staračkog doma u splitskoj Zenti gdje je u tijeku druga po redu Županijska skupština na kojoj će vijećnici raspravljati i o prijedlogu Pravilnika o gospodarskom korištenju ili posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije kojim bi se trebao uvesti red i jasno definirati prava i obaveze koncesionara.

Upozorili su da se donošenjem akata i podakata pokušava ponovno legalizirati devastiranje plaža, pa prozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i Državno odvjetništvo zbog izostanka reakcije na takve odluke.

“Tražit ćemo podršku od svih snaga kada već institucije ne rade svoj posao, a naročito Ministarstvo zaštite okoliša i ostali organi koji bi morali kontrolirati provedbu zakona koji nisu loši, ali ih očigledno treba mijenjati. I ne samo to, nisu efikasni i tražimo da se donese poseban zakon kao što je donesen zakon za Agrokor ne bi li naša obala na kraju dobila stečajnog upravitelja i spasilo se što se spasiti da”, poručila je Maja Škaričić iz “Jadranske straže” iz Podstrane.

Da se pravilnik donosi na brzinu i da neće imati bitnog utjecaja upozorio je i Željan Jurlin iz Udruge Krizni Eko stožer, koji je napomenuo kako je rasprava o javnom dobru u Saboru predviđena tek za jesen, pa im nije jasno zašto se danas takav pravilnik stavlja na dnevni red. Kazao je da su danas došli na Zentu pokazati kako su zainteresirana javnost, ali i da bi upozorili na neke stvari, da prate i gledaju, te da nisu svi toliko uspavani.

“Došli smo upozoriti javnost. Oni očito neke stvari žele napraviti na brzinu, a sve što je napravljeno brzinski ima neke skrivene namjere. Nema potrebe za brzinom ako nije prošlo javnu raspravu. Mi tražimo samo ono što je normalno, što bi trebalo biti normalno”, kazao je Jurlin.

Prema prijedlogu Pravilnika koncesionari moraju izraditi Plan korištenja područja u kojem će detaljno navesti čime se sve planiraju baviti, gdje će se nalaziti ležaljke, gdje koridor za pješake i slično i za sve to imaju rok od 60 dana. Plan mora potvrditi Županija, a ako uoče nekakve nedostatke koncesionar ih mora ukloniti u naloženom roku ili mu prijeti oduzimanje koncesije. Po prijedlogu Pravilnika koncesionar ne smije ograničavati pristup plaži kao javnom dobru, ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže i moraju biti složeni na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan.

O koncesijama će u budućnosti odlučivati Povjerenstvo koje bi trebalo imati sedam članova od kojih je jedan promjenjiv i dolazi iz jedinice lokalne samouprave na čijem se području dodjeljuje koncesija, a veće će ovlasti dobiti i komunalni redari koji će koncesionare u slučaju kršenja ugovora prijavljivati. (Hina)

Komentari

Komentari