Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Pred nama je posljednji ljetni toplinski val: Dunja otkriva kada ćemo se pržiti na 40 Celzijevih stupnjeva

Toplinski val već je počeo u priobalju i to zbog neugodno toplih noći

U Splitu već pet tropskih noći u nizu, a Makarska se cijelu noć zadržavala na oko 30 Celzija. Takvi uvjeti već u petak mogu biti potencijalno opasni, a u subotu će na Jadranu već postojati velika opasnost za zdravlje. I u središnjoj Hrvatskoj nakon tople noći slijedi vrlo vruć dan. U nedjelju val vrućine stiže i na istok, a na jugu još pojačava. To će u Zagori već biti četvrti dan u nizu s noćnom temperaturom iznad 20 i dnevnom iznad 35, pojašnjava meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Vrhunac ovog toplinskog vala je u ponedjeljak kada će u nizinskim područjima postojati velika opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje, a u Zagori i na moru vrlo velika. U najvećem dijelu zemlje penjemo se iznad 35 stupnjeva.

U Slavoniji tu i tamo možda i do 37, do 38 bi mogao dogurati Sisak, blizu će doći i Ogulin. Uobičajeno najtopliji svakako su gradovi u unutrašnjosti Dalmacije, Knin, Imotski i Sinj – ondje će temperature biti blizu 40 Celzijevih stupnjeva.

I ove godine Vela Gospa bit će prekretnica! Velike vrućine svakako prestaju. U unutrašnjosti će se u drugoj polovini mjeseca temperature zadržavati u okvirima ugodnog kasnoljetnog prosjeka, a povremeno će biti i kišnih osvježenja.Ipak, ne treba se bojati da će ljeto naprasno prestati, na moru će i dalje biti lijepo, svakako ugodnije od ovih vrućina koje su najavljene za ovaj vikend.

U četvrtak se Makarska probudila na 30 stupnjeva, a ni u petak neće biti puno svježije. U nekim će dalmatinskim gradovima tijekom noći ostati vruće dok će u ostatku zemlje ipak biti za nijansu svježije nego jutros. Pljuskovi koji će večeras zahvatiti veliki dio unutrašnjosti u noći će polako jenjati, a do jutra ih može biti još samo u Slavoniji i u Moslavini.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sve manje oblaka, bez vjetra, temperatura ponovno malo viša nego danas uz najviših 30 Celzija.

U istočnoj Hrvatskoj također većinom sunčano, ali će u brdovitim predjelima biti nešto oblaka iz kojih može nakratko i pljusnuti. Najviša temperatura malo viša nego danas pa će opet biti vruće.

U Dalmaciji vedro uz slab do umjeren maestral. Temperatura mora i dalje većinom od 24 do 27 stupnjeva, a zraka – oko 5 stupnjeva više. Najtoplije ponovno u Splitu i Šibeniku te, dakako, u Zagori.

Na sjevernom Jadranu većinom suho i sunčano, kao i u dobrom dijelu gorske Hrvatske, no ovdje je ipak moguć poneki kratkotrajni pljusak. Vjetar slab, more mirno, temperatura oko 30.

Slijedi sunčano i suho vrijeme i novi porast temperature. Najtoplije će biti u Dalmatinskoj zagori gdje će se mjeriti najviše vrijednosti, a ondje će i niz uzastopnih toplih noći i vrlo vrućih dana biti najdulji. Osvježenje stiže u utorak, a hoće li i koliko biti kiše precizirat ćemo idućih dana. U Primorju će do osvježenja, koje dolazi s utorka na srijedu, biti niz od 5-6 vrlo toplih noći i vrlo vrućih dana.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> “DOGODINE U KNINU” Navijači beogradskog Partizana provokativnim transparentom pozvali na obnovu RSK
>>> Pogledajte što je sestra Adisa Pokvića, inače novinarka BHRT-a, pisala protiv Hrvata
>>> (VIDEO) Slovenci se organizirali: S oružjem, psima i maskama na glavi love migrante po šumama
>>> Zbog objave snimke maloljetnih dječaka koji uzvikuju ‘Za dom spremni’, protiv Grbina pokrenut postupak
Komentari

Komentari