Srijeda, 8 travnja, 2020

Pravosuđu je trebalo 28 godina da digne optužnicu: Zarobljenog hrvatskog vojnika rezao razbijenom bocom

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, koji je nedostupan hrvatskim vlastima, a kojom ga tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru nakon okupacije grada fizičkim i psihičkim zlostavljanjem počinio ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim braniteljem.

Tužiteljstvo je u utorak priopćilo kako okrivljenoga sumnjiči da je ratni zločin protiv ratnog zarobljenika, tada 21-godišnjeg pripadnika 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, počinio kao pripadnik srpske paravojne postrojbe “Leva sudoperica”.

Optuženi je došao u prostorije “Veleprometa” u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija s još nekoliko pripadnika srpske paravojske izveo danas 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske koji je tamo bio doveden s poljoprivrednog dobra „Ovčara“.

U namjeri da se nad njim iživljavaju prije likvidacije tamo su, stoji u optužnici, skinuli s njega jaknu i majicu te ga golog do pasa posjeli na stolicu, vrijeđali ga i pljuvali po licu te ga udarali rukama po glavi i glavom o stol.

“Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe ‘Leva sudoperica’ su spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom ‘pumpericom’ po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, od kojeg udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima”, navodi se u optužnici.

Ubadali su ga grlićem razbijene boce, a pripadnica te postrojbe je tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala ostale da ga spolno ozlijede, piše u optužnici.  Je li protiv nje također dignuta optužnica, nije poznato.

Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Zarobljeni hrvatski branitelj je trpio velike bolove zbog fizičke torture te intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen. Do njegove likvidacije, kaže osječko tužiteljstvo, ipak nije došlo jer su ga iz spomenute kuće izvukli i spasili drugi pristigli pripadnici navedene srpske postrojbe “Leva sudoperica”.

Komentari

Komentari