Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Pravomoćna presuda suda u Zadru: SDSS je varao na izborima

Branislav Švonja, poduzetnik iz Hrvatske srpske nacionalnosti, osuđen je zbog namještanja izbora u čak dvije države. U Vojvodini je pravomoćno osuđen zbog namještanja izbora, a prije tri dana je u Zadru pravomoćno osuđen zbog namještanja izbora u Obrovcu.

Ovu vijest prvi je objavio regionalni portal „mega-media“, koji je postavio i pitanje ponavljanja izbora u Obrovcu, jer je nedvojbeno utvrđeno da je Švonja protuzakonito utjecao na krajnji rezultat gradskih izbora. Usprkos ranijim aferama i presudama, Švonja je i ovoga puta osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana, uz rok kušnje od četiri godine.

Branislav Švonja organizirao je autobuse iz Srbije, a svaki ga je koštao oko deset tisuća kuna. Uz troškove goriva i cestarine, Švonja je plaćao birače koji inače žive u Srbiji.

Kako ne bi bilo zabune, svaki birač dobio je papirić sa uputama za glasanje na kojem je jasno bilo navedeno da zaokruže sadašnjeg zamjenika gradonačelnika Obrovca Stanka Mijića i listu SDSS-a.

Vojislav Šešelj svojedobno je optužio Švonju da se obogatio prodavajući rijetke crkvene ikone koje je „skupljao“ po ratištu. U Srbiji je uhićivan zbog privrednog kriminala, a u Hrvatskoj je osmislio specifičan način prijevare u gospodarskom poslovanju. Radi se o regionalnoj prijevari s telefonskim imenicima na CD-u, koji je Švonja izveo u suradnji Dušanom Oluićem, čija je tvrtka Telekom izdavaštvo prevarila stotine građana, škola i drugih javnih ustanova. Pojedini mediji opširno su pisali o navedenim aferama, ali ostaje misterij kako se Švonja mogao istodobno baviti politikom u dvije različite države.

U Hrvatskoj je osnovao Demokratsku partiju Srbije, nad kojom je krajem prošle godine Trgovački sud u Osijeku pokrenuo stečajni postupak. U ovoj udruzi građana, odnosno političkoj stranci, odvijale su se brojne financijske malverzacije koje su i dovele do stečaja. U Srbiji postoji stranka koja se zove „Zajednica Srba iz Hrvatske i BiH“. Isti Branislav Švonja, koji je osnivač Demokratske Partije Srba u Hrvatskoj, bio je kandidat Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH za gradonačelnika Novog Sada!

Za kupovinu glasova na lokalnim izborima u vojvođanskoj općini Odžaci kažnjen je novčanom kaznom u iznosu oko 200 tisuća dinara, što je oko 12.500 kuna. Plaćao je i potpise potpore kandidaturi za gradonačelnika Novog Sada. Skupio je preko 13 tisuća potpisa, a na kraju je za njega glasalo manje od tisuću birača. Švonja ima tvrtke u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Sjedište tvrtke „Operater za mobilnost u gospodarskom poslovanju d.o.o.“,  je u samom centru Zagreba.

Iako je Švonja bio predsjednik Demokratske Partije Srba, instruirao je birače iz Srbije da glasaju za SDSS Milorada Pupovca, čije je stranka sada na vlasti u koaliciji s HDZ-om. Zato, pravomoćna sudska presuda za povredu slobode izbora birača, nema samo lokalnu, nego i nacionalnu dimenziju, jer se radi o prvom slučaju u kojem je egzaktno dokazano, i to na sudu, da SDSS kao koalicijski partner HDZ-a, vara na izborima. Zapravo, može se kazati kako nije osuđen odnosno inkriminiran samo Švonja, nego u smislu izbornog postupka i sam SDSS, jer je ova stranka imala direktnu korist od izbornih malverzacija Branislava Švonje. Malo je vjerojatno da je Švonja ovu operaciju organizirao bez znanja Milorada Pupovca. Švonja je svojim protuzakonitim izbornim aktivnostima i novcem, nedvojbeno sponzorirao rezultate SDSS-a na izborima u Obrovcu.

Kazneni zakon Republike Hrvatske ne predviđa nikakve političke reperkusije za namještanja izbora. Članak 333. definira povredu slobode odlučivanja birača na sljedeći način.

„Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Na sličan način tretira se i izborna prijevara u članku 338.

„Tko dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na drugi način krivotvori rezultat izbora, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Kao što je vidljivo iz oba članka zakona, zakonodavac nije predvidio obvezno ponavljanje izbora. Ako prođe – prođe, ako ne, izborna se prijevara može još bolje organizirati i na sljedećim izborima.

Autor:Marin Vlahović/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> PRAVOSLAVNI BRANITELJ IZ VUKOVARA OTKRIVA: ‘Penava je u pravu, ovo što se dogodilo sa ćirilicom režirao je SDSS’
>>> STUDENTICA ‘OPRALA’ POLITIČARE: Srbi traže svoja prava u zemlji koju su krvnički mučili, a svaki Hrvat koji voli zemlju je ‘ustaša’
>>> Uhićeni napadači koji su izboli hrvatskog vojnika
>>> RASTU TENZIJE: BBB i Grobari se potukli usred Vukovara, jedan teško ozlijeđen
Komentari

Komentari