Petak, 10 srpnja, 2020

Pravomoćna presuda: Pupovčeve Novosti izgubile spor od supruge Siniše Kovačića

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci Srpsko narodno vijeće izdavač tjednika Novosti i portala www.portalnovosti.com mora supruzi bivšeg čelnog čovjeka HRT-a Siniše Kovačića, Andrijani Kovačić isplatiti 27 tisuća 458 kuna kazne i troškova uvećano za  zakonom propisane zatezne kamate. Epilog je to spora koji je protiv SNV-a Milorada Pupovca pokrenula Andrijana Kovačić nakon što su se Novosti odbile ispričati i povući tekst Igora Lasića pod naslovom „Tako to čine štetočine“ koji je bio opremljen fotografijom tužiteljice.

„Moja supruga nikada nije utjecala ni na jednu poslovnu odluku dok sam bio na HRT-u, a poglavito za vrijeme obnašanja dužnosti v.d. ravnatelja HRT-a. I svima je jasno da se tekst, da se htjelo, mogao opremiti bilo kojom drugom agencijskom fotografijom na kojoj nema članova moje obitelji“, izjavio je za portal Narod.hr glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić usput apeliravši na medije  da se suzdrže objavljivanja neprovjerenih informacija anonimnih izvora spremnih manipuliranju medijskim prostorom, prenosi narod.hr

„Od prvog do zadnjeg dana na čelu HRT-a posao sam radio odgovorno i pošteno, štiteći pluralizam društva, zakonitost rada i funkciju nacionalne javne televizije. Naravno da sam se zamjerio nekim  interesnim i ideološkim lobijima jer nikome nisam dopustio da sa mnom upravlja pa im nije drugo ni preostalo nego medijskom hajkom pokušati kriminalizirati rezultate moga rada, obezvrijediti sve što je hrvatsko, a ponovno je vraćeno na javnu televiziju, gaziti dostojanstvo, čast i ugled moje obitelji. Stoga bi ova presuda, kao jedna u nizu, trebala biti opomena cijeloj struci da više vremena posveti poštenom, balansiranom i nepristranom izvještavanju nego uskraćivanju na pravo govora drugoj strani.“, istaknuo je Kovačić.

Novosti moralno ocrnjivale

Tjednik Novosti koji se obilno financira javnim novcem svih hrvatskih poreznih obveznika,a iza čije politike uređivanja stoji Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem pokušavali su osporavati tužbu Andrijane Kovačić i u žalbenom postupku, smatrajući je neutemeljenom, a tužbu zastarjelom. Isticali su kako se radi o javnoj fotografiji snimljenoj na javnom mjestu i kako je tužiteljičin suprug Siniša Kovačić javna osoba te ako joj smeta objavljivanje fotografija njezinog supruga snimljenih na javnom mjestu da se treba suzdržati od pojavljivanja uz njega.

No, Županijski sud u Rijeci utvrdio je kako tekst tjednika Novosti uz naslov „Tako to čine štetočine“ predstavlja „informaciju koja je objektivno podobna da naruši čast  i ugled tužiteljice, budući je riječ o informacijama, koje uz uvažavanje društvenog konteksta položaja osobe na koju se odražavaju, mogu izazvati prijekor, prijezir okoline, umanjiti ugled tužiteljice, moralno ju ocrniti u njenoj okolini, pa da takva objava predstavlja objektivno protupravnu štetnu radnju koja je u uzročnoj vezi sa štetom koju je tužiteljica pretrpjela.“

Zbog samog sadržaja teksta Siniša Kovačić u posebnom sporu  od SNV-a radi povrede časti, dostojanstva i ugleda potražuje 50 tisuća kuna, a zastupa ga, kao i njegovu suprugu u ovom sporu, odvjetničko društvo Šooš, Maceljski, Mandić, Stanić i partneri.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> VOLONTERKU U SKLONIŠTU UBIO MIGRANT: Njemačka zgrožena ubojstvom tinejdžerke od strane migranta

>>> AMERIČKI ULTIMATUM DODIKU: Vođi Bosanskih srba Amerika nametnula sankcije

>>> BiH novinar šokirao Mamića, pogledajte što mu je odgovorio nakon što ga je počeo vrijeđati

 

Komentari

Komentari