FaH

Pravobraniteljica za kraj: Zabranite ZDS. Pazite na starije, njima je najteže

Podijeli

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović bila je gošća tjedna današnje emisije Točka na tjedan N1 Televizije. Hoće li se javiti za još jedan mandat pučke pravobraniteljice, što misli o zabrani ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ te kome najviše prijeti siromaštvo u Hrvatskoj neke su od tema o kojima je pričala s našom Natašom Božić, piše N1.

Hoće li se Lora Vidović prijaviti za još jedan mandat pučke pravobraniteljice? “Neću, ne. Ostajem pri onome što sam najavila prije više od dvije godine. Osam godina je zaista dugačak mandat, nakon osam godina za mene osobno vrijeme za neke nove izazove, nova učenja… A mislim da je dobro za instituciju, jer je osam godina jedan od najdužih mandata ovakvih institucija u Europi i svijetu”, kazala je.

“Građani nam se neprestano javljaju”

Na pitanje je li se umorila od borbe odgovara: “Od borbe se nisam umorila. Za mene je vrijeme da krenem dalje. Borba s institucijama je teška, ali za mene inspirirajuća i ohrabrujuća, motivirajuća. Neovisne institucije postoje da bi na neki način nadzirale i ograničile tijela vlasti, njihovu moć. Zato je ta borba prirodna i nužna”, kazala je.

“Poanta cijelog našeg rada je onaj građanin koji se u donošenju odluka često ne vidi”, dodala je Vidović.

Teško joj je čitati svjedočanstva ljudi, kazala je, onih koji žive u siromaštvu, ne mogu ostvariti brojna prava, istaknula je. Što se njenog ureda tiče, on nažalost ima ograničene kapacitet i bilo bi dobro da ima jaču podršku, kazala je Vidović.

Neku pouku trebamo izvući i iz potresa u Petrinji. “Nije pitanje hoćemo li imati novu katastrofu, nego što ćemo naučiti da ne ponovimo greške koje smo radili”, smatra.

Stariji u posebnom riziku od siromaštva

Kao jedan od najvećih – i rastućih – problema siri sve izraženije siromaštvo naših starijih sugrađana.

“Mislim da su dugi niz godina u negativnom trendu posebno osjetljive osobe starije životne dobi. Stopa rizika od siromaštva za opću populaciju ipak pada, ali za starije do 65 stopa rizika od siromaštva stalno raste i za one koji žive u samačkim kućanstvima je gotovo 50 posto. To  znači da nisu dovoljno ciljane mjere socijalne podrške upravo za njih i da je to siromaštvo u kojemu žive je samo jedna od ranjivosti koja ide ruku pod ruku s ostalim problemima”, istaknula je te dodala da je potrebno donijeti novi Zakon o socijalnoj skrbi. Njegovo donošenje, međutim, odgađa se već dvije godine.

Važnost javnog zdravstva

Dostupnost zdravstvene skrbi jedno je od gorućih problema koji muči naše sugrađane, također je istaknula, a ova kriza ukazala je na važnost javnog zdravstva, ističe Vidović. “Jedna od pouka koju ćemo, nadam se, izvući je i važnost osnaživanja javnog zdravstva . Često smo bili suočeni s pokušajima slabljenja javnog zdravstva naspram privatnog i koronakriza je pokazalo važnost javnog zdravstva”, kaže Vidović, više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Izvor N1


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> 9 znakova upozorenja da ne pijete dovoljno vode
>>> Zabluda koja traje više stoljeća: Znate li da svijet ne izgleda onako kako smo ga navikli vidjeti i zašto u školi učimo laž?
>>> Unatoč zabrani otvorili barove u znak prosvjeda protiv restrikcija
>>> NEĆETE VJEROVATI: Otkriveno što su slavili djelatnici u Covid bolnici Dubrava
Komentari

Najnovije