epa08521436 A clinical laboratory employee working on the extraction of plasma from the blood of a donor recovered from COVID-19, at Benjamin Bloom Hospital in San Salvador, el Salvador, 30 June 2020 (issued 01 July 2020). El Salvador is advancing in the implementation of convalescent plasma treatment to cure patients with the SARS-CoV-2 coronavirus, a process that this country is betting on at a time when there is an increase in daily infections. EPA/Rodrigo Sura

PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone

Podijeli

Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

“Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

Nije imao neke bolesti

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

Može dovesti do tragičnog ishoda

Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

“Sindom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> KONAČNO POPUŠTANJE: Procurilo sa sastanka, ukidaju se 4 mjere
>>> 9 znakova upozorenja da ne pijete dovoljno vode
>>> Pravobraniteljica za kraj: Zabranite ZDS. Pazite na starije, njima je najteže
>>> Zabluda koja traje više stoljeća: Znate li da svijet ne izgleda onako kako smo ga navikli vidjeti i zašto u školi učimo laž?
>>> Unatoč zabrani otvorili barove u znak prosvjeda protiv restrikcija
Komentari

Najnovije